2022 Yılında En Çok Tercih Edilen Taşımacılık Türü

Mayıs 20, 2022
ISS Global

Taşımacılık; taşımacılığı yapılacak ürünün veya malın güvenli bir şekilde bir yerden başka bir yere ulaştırılmasıdır. Lojistik sektörünün en önemli ayaklarından biri olan taşımacılık da önemli olan; taşınan yükün zarar görmeden, güvenli ve hızlı şekilde ulaştırılmasıdır. Lojistikteki süreçlerin hareket aşamasını temsil eden taşımacılıkta 2022 yılında da deniz yolu, kara yolu ve hava yolu taşımacılığı açık ara öne çıkıyor.

Unimodal taşımacılık (tek modlu taşıma) içerisinde kategorilendirilen bu taşımacılık türleri ürün ve malların tek bir taşıma yöntemi ile taşınmasını ifade eder. Kara yolu taşımacılığı en çok tercih edilen ve rekabetin üst düzey olduğu taşımacılık türüdür. Deniz yolu taşımacılığı; güvenli ve düşük maliyetli olması sebebiyle dünyada da en çok tercih edilen taşımacılık türüdür. Hava yolu ise uzak mesafeler için avantajlı olduğu için tercih edilir. Farklı avantajları olan bu taşımacılık türlerini gelin detaylı inceleyelim.

Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Bir ürünün veya malın; gelişen altyapılar sayesinde karayolu üzerinden istenilen yere teslim edilmesidir. Kara yolu taşımacılığı diğer taşımacılık modlarına göre daha düşük maliyetli olduğu için tercih edilir. Zaman içinde altyapıların gelişmesi, alternatif yol seçeneklerinin artması ve yapılan köprüler sayesinde daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

Karayolu taşımacılığı; güvenlidir. Düşük maliyeti ve farklı hacim-boyutlarda ürün taşınma avantajı sunar. İşte bu nedenlerle 2022’de de en çok tercih edilen taşımacılık türleri arasında zirvede yer alır. Taşımacılık esnasında ürün ve mala yapılan sigorta ile de ürünün zarar görmesi, kaybolması vs. gibi olumsuz durumlara karşı güvence teminatı verir. Bu taşımacılıktaki kapasitenin daha küçük hacimli ürünlere uygun olması sebebiyle esnek hareket imkânı mevcuttur. Ayrıca kara yolunun sık ve düzenli seferlere uygun olması da bu taşımacılık modunun neden en çok tercih edilmesi sorusunun cevabıdır.
Kapıya teslim seçeneği ile hem göndericinin hem de alıcının alışveriş sürecini güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlaması kara yolu taşımacılığının diğer taşımacılıklara göre üstünlüklerindendir. Ayrıca kara taşımacılığı dinamikleri arasında sayılan müşterinin isteğinin kara yolu olan her yere ulaştırılması imkânı günümüzde e-ticaret vb, gibi platformlarda en çok tercih edilen taşımacılık türü olmasının nedenlerindendir. Ek olarak kısa mesafeli taşımalarda daha ekonomik olması sebebiyle tercih edilir.

  • Bu taşımacılık esnasında kullanılması gereken bazı belgeler vardır. Bunlar;
  • Kamyon ve tır taşımalarında kullanılan Kara Yolu Taşıma Belgesi (CMR),
  • Tır taşımacılığında tırın ağırlığını, plakasını vb. gibi bilgilerin olduğu tır karnesi belgesi,
  • Kara yolu taşımacılığına özel çıkarılan FIATA Tesellüm Belgeleri,
  • Uluslararası gönderilerde kullanılan paket posta makbuzu ve eşya taşınması sırasında lojistik firma tarafından hazırlanan nakliyeci makbuzudur.

Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz yolu taşımacılığı; bir ürünün veya malın deniz yolu üzerinden yük gemileri ile bir yerden başka bir yere taşınmasına verilen addır. Bu taşımacılık türü, denize kıyısı olan ülkeler arasında yapıldığında uygun maliyetli olur. Taşıma işlemi esnasında; ürün ve malın deniz yolu sigortası ile korunması sayesinde alıcı için de güvenilir bir taşıma modudur. Özellikle uzun mesafeli ürün ve mal taşınması sırasında maliyetlerin düşük çıkması denizyolu taşımacılığının tercih edilme nedenlerindendir.

Deniz yolu taşımacılığının 2 çeşidi vardır; tramp taşımacılık ve liner taşımacılık olarak faaliyet gösterir. Tramp taşımacılık; deniz yolu taşımacılığı aracılığıyla yer altı madenleri, ham petrol, kömür gibi yüklerin taşınmasını ifade eder. bu taşımacılık modunda geminin tam dolmuş olarak hareket etmesine dikkat edilir. Liner taşımacılık ise; ambalajlı şekilde özel ve ticari malların taşınması işlemidir. Adetli olarak gemilere yüklenen bu taşımacılık türünde gemilerin kalkış saatleri ve varış saatleri bellidir. Belli bir program dahilinde hareket edilen liner taşımacılık da geminin dolup dolmaması önem arz etmez.

Deniz yolu taşımacılığı; yük ve gemi türleri göre 5 çeşitlidir.

  • Tanker Taşımacılığı: Petrol ya da gaz gibi sıvı tehlikeli maddelerin özenle taşınması mühimdir. Bu maddelerin taşınması için kullanılan türe tanker taşımacılığı denir.
  • Ro – Ro Taşımacılık: Depodan depoya kara yolu bağlantısıyla taşımacılık ise Ro-Ro taşımacılık olarak adlandırılır.
  • Konteyner Taşımacılık: Konteyner aracılığı ile pek çok eşyanın deniz yolu ile taşınması konteyner taşımacılık olarak ifade edilir.
  • Kombine Taşımacılık: Gemilerin kuru yük ve petrol taşımak için hazırlanan türüne kombine taşımacılık denir. Kömür, çimento, tuz, şeker gibi dökme yüklerin taşındığı türe denir.

Uluslararası taşımacılıkta büyük ürün ve malların güvenle taşınmasını sağladığı için bu taşımacılık türü 2022’de de en çok tercih edilen türler arasındadır. Yine tek seferde büyük hacimli ürünlerin zarar görmeden istenilen yere ulaştırılmasını sağlayan imkânları ile diğer taşımacılık türlerinden ayrılır. Ayrıca yükleme ve boşaltma esnasındaki gelişmiş teknikler, konteynere uygun malların taşınması ve limanların yapısal özellikleri sayesinde kolaylaşan imkanlar deniz yolu taşımacılığının avantajlarındandır.

Hava Yolu Taşımacılığı Nedir?

Hava yolu taşımacılığı; taşınması gereken ürün veya malların uçaklar aracılığıyla istenen yerlere ulaştırılması hizmetidir. Diğer taşıma modlarına göre daha hızlı olması, gönderilmesi istenen ürün veya malzemenin hızlıca ulaştırılma imkânı havayolu taşımacılığının tercih edilme sebeplerindendir. En belirgin farkının hız olarak değerlendirildiği bu taşımacılık türünde kapıdan kapıya, havaalanından havaalanına teslimat süreçlerinde aktif rol oynaması da hava yolu taşımacılığının öne çıkan artılarındandır.

Uzun mesafelerde yük, mal ve eşya taşınması esnasında hız faktörüyle diğer taşımacılık türlerine göre daha avantajlıdır. Hava yolu taşımacılığı esnasındaki güvenliğin uluslararası kurallara göre yapılması bu taşımacılık türüne duyulan güveni arttırır. Günümüzdeki teknolojik imkanlar sayesinde transfer süreçlerinin uzaktan izlenmesi hızlı ve pratik kullanım imkânı sağlar. Hızlı ve süratli teslimat gerektiren ürün, mal ve hizmet tesliminde tercih edilen hava taşımacılığı; proje taşıma, değerli – değersiz evrak taşıma, ithalat ve ihracat ürünlerinin taşınması, değerli emtia taşınması gibi alanlarda hizmet verir.

Hava yolu taşımacılığında 3 kargo türü vardır; genel kargolar, özel kargolar ve tehlikeli madde içeren kargolar. Genel kargolar; depolama gibi özel hizmet gerektirmeyen kuru kargoya denir. Özel kargolar; kabul edilme, yükleme gibi transfer süreçlerinde özel prosedür gerektirirken depolama ve taşınmasında da özel işlem yapılan kargo türüdür. Canlı hayvan, bozulabilir sebze- meyve, kıymetli ve diplomatik kargolar gibi… Tehlikeli madde içeren kargolar ise; patlayıcı özelliği olan, zehirli ve alabilen maddelerin taşınmasında kullanılır. Bu maddelerin tehlikeli özellikleri sebebiyle sıkı denetim halinde taşımacılığı yapılır.

Taşımacılık Türlerinin Tercih Edilme Sebepleri Nelerdir?

Kara yolu taşımacılığının en önemli tercih edilme sebebi esnekliğe sahip olmasıdır. tüm dünya üzerindeki kara yollarının gelişmişliğiyle birçok noktaya ulaşım imkanı sağlar. Kara yolu taşımacılığı; bir yerden bir yere aktarmasız, güvenli ve küçük hacimlerdeki ürünlerin hızlı ulaşımı sayesinde tercih edilen ulaştırma yöntemidir. Kara yolu taşımacılığı yatırım olarak daha az maliyet gerektirdiği için tüm dünya ağı içerisinde en geniş şekilde kullanılan taşımacılık türüdür. Hava yolu taşımacılığı ise uzun mesafelerde kısa sürede bozulabilecek kargonun taşınmasında avantajlıdır.
Ayrıca değerli kargoların güvenli taşınması, oluşabilecek hasarın en az ihtimalli olması ve özellikle büyük merkezlere yakın taşımacılıktaki daha uygun maliyetlerin olması hava yolu taşımacılığının üstünlükleri arasında sayılabilir. Ek olarak deniz yolu taşımacılığı dünya ticaretinin %80’ini karşılar. Bunun ana sebebi; maliyetinin ucuz olması, özellikle sanayii hammaddelerinin bir noktadan diğer noktaya çok miktarlarda taşınabilmesi deniz yolu taşımacılığının tercih sebebi arasındadır.

Lojistik alanında öncü firmalardan olan Integrated Service Solutions (ISS), 100’den fazla ülkedeki tedarik zincir imkânı ile kara, deniz ve hava yolu taşımacılığında uzman kadrosu aracılığıyla kaliteli hizmet sunar. Siz de sorumluluk ve değer bilinci ile hareket eden Integrated Service Solutions (ISS) hizmetlerinden faydalanabilir, global taşımacılıkta yükünüzün güvenli ve hızlı teslimatını dilediğiniz taşımacılık yöntemi ile gerçekleştirebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: İşletmeniz İçin Hangi Lojistik Türü Daha Uygun?

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!