Denizyolu Taşımacılığında Full ve Parsiyel Konteynır Farkı

Ağustos 8, 2022
ISS Global

Deniz yolu taşımacılığı lojistik alanında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu taşımacılık şeklinin diğerlerine oranla çeşitli avantajları vardır. Deniz yolu konteyner taşımacılığında, yük biçimde farklılıklar oluşabilir. Bu biçimlerden iki tanesini ise full konteyner ve parsiyel konteyner oluşturur. Uluslararası nakliyede full yani tam konteyner tipi taşımacılık FCL kısaltmasıyla ifade edilir. Parsiyel yani konteyner yükünden az taşıma şekli ise LCL kısaltmasıyla ifade edilir.

FCL, sevkiyatın veya kargonun konteynerin tüm alanını gerektirdiği durumlarda tam konteyner yükü anlamına gelir. Bu durumda konteynerin tüm kargosu gönderene aittir ve konteyner alanı başka bir kargo tarafından paylaşılmamaktadır. LCL terimi, konteyner yükünden daha az anlamına gelir. Yükün bir konteynerin tüm alanını kaplamayacak kadar küçük hacimlere veya boyutlara sahip olduğu durumları ifade eder. Bu durumda gönderici, gönderisini diğer daha küçük kargolarla birleştiren LCL’yi tercih edebilir. Bu aynı zamanda birden fazla küçük kargonun bir araya getirilerek aynı konteynerde nakledildiği konsolide konteyner olarak da adlandırılır.

Deniz yolu taşımacılığında lojistik şirketleri genellikle LCL kategorisi altındaki kargoları rezerve eder ve LCL kargolarından birkaçını birleştirerek bir konsolidasyon yaratır. Bunu, bir FCL konteyneri rezervasyonu yaparak ve aynı şeyi farklı nakliyecilerden kabul edilen kargo ile konsolide ederek yaparlar. Yükler daha sonra varış limanlarına veya aktarmalarına göre sıralanır.

Deniz Yolu Taşımacılığında Konteyner Türleri

Deniz yolu taşımacılığında, full ya da parsiyel konteyner seçmenizden bağımsız olarak, farklı tipte konteynerler mevcuttur. Konteynerler, boyutlarına, ağırlıklarına ve malların doğasına bağlı olarak çeşitli yük türlerinin özel ihtiyaçları için tasarlanmıştır.

  • Düz raflı konteynerler: Bunlar sadece konteynerin kısa ucunda duvarlara sahiptir ve makine, kereste ve büyük araçlar gibi büyük kargolar için kullanışlıdır. Bazen duvarlar katlanabilir, bu da onları saklamayı kolaylaştırır.
  • Standart kuru konteynerler: Kargoyu kuru tutan standart kutu konteynerlerdir. Bu arada bunlar, malzemeyi kara yolu veya demir yolu üzerinden taşımak için de kullanılabilir.
  • Tank konteynerler: Sıvıların, gazların ve tozların toplu taşınması için uygun taşıma araçlarıdır.
  • Soğutulmuş kaplar: Sıcaklık düzenlemesi gerektiren bozulabilir malları taşımak için kullanılırlar.

Deniz Yolu Taşımacılığında Kullanılan Konteynerlerin Özellikleri Nelerdir?

Deniz yolu taşımacılığında konteynerler çeşitli özelliklere sahip olabilirler. Hangi konteynerin seçileceği gönderinin türüyle doğrudan ilişkilidir. Konteynerler açısından bazı yaygın tasarımlar şu şekildedir;

  • Tünel tasarımı her iki tarafta çift kapılıdır.
  • Açık kenarlı konteynerlar, aşağı çekilebilen ve bir tam tarafı kaplayan bir kapıya sahiptir.
  • Çift taraflı açık konteynerlerin her iki tarafında açılıp kapanabilen kapılar vardır.
  • Üstü açık konteynerlar, çıkarılabilir bir branda çatısına sahiptir.
  • Soğutulmuş konteynerler, donmuş veya bozulabilir kargolar için kullanılır.
  • Flat rack konteynerlerin çatısı ve yan panelleri yoktur ve katlanabilir uç çerçeveleri vardır; bunlar özellikle büyük boy kargolar için uygundur.
  • Tank konteynerler sıvı kargo içindir.

Deniz Yolu Konteyner Taşımacılığında Seçim Nasıl Yapılır?

Kargonuza ve diğer kritik iş parametrelerine bağlı olarak uygun bir nakliye yöntemi seçebilir. Nakliye şirketiniz de doğru rehberlik konusunda yardımcı önem arz eden faktörlerden biridir. Deniz yolu taşımacılığında, full konteyner ve parsiyel konteyner arasında bir karar verirken değerlendirebileceğiniz bazı parametreler vardır. Bu parametreler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kargo hacmi
  • Güvenlik ve emniyet
  • Nakliye maliyeti
  • Teslimat hızı
  • Koşulları özelleştirme

Deniz Yolu Taşımacılığında Kargo Hacmi

Deniz yolu taşımacılığında kargo hacmi, gönderi modu seçilirken genellikle ana belirleyici faktördür. Kargo hacmi, gönderinin boyutunu ve hacmini ifade eder. Kargo gönderimi yapılırken, tipik olarak metreküp üzerinden ölçüm yapılır. Sevkiyat eğer 2 ila 13 metreküp arasında ise, parsiyel konteyner daha uygun bir seçim olacaktır. İki metreküpün altındaki hacimlere sahip gönderiler ise ancak belirli bazı koşullar altında parsiyel konteyner ile gönderilir. Eğer gönderi boyutunuz 13 metreküpten fazlaysa, full konteyner nakliye yöntemi daha uygun olacaktır.

Deniz Yolu Konteyner Taşımacılığında Güvenlik ve Emniyet

Deniz yolu taşımacılığında firmalar için ana öncelik, sevkiyatın güvenli olduğundan ve taşıma sırasında zarar görmeyeceğinden emin olmaktır. Diğer kargolarla birleştirilerek zarar görebilecek yüksek riskli gönderiler için full konteyner iyi bir seçimdir. Konteyneri, transitin başlangıcından varış noktasına kadar yalnızca kendi kargonuz için kullanmak, yükleme, kargo koşulları ve boşaltma üzerinde daha iyi kontrol sağlar. Ayrıca diğer kargolardan bulaşma riskini de ortadan kaldırır.

Deniz Yolu Taşımacılığında Nakliye Maliyeti

Deniz yolu taşımacılığında maliyet, nakliye söz konusu olduğunda önemli bir belirleyici faktördür. Kargoya, zaman kısıtlamalarına, hacimlere ve gerekli özel koşullara bağlı olarak, parsiyel konteyner ya da full konteyner kullanılması tavsiye edilebilir. Konteyner tipini seçmeden önce, iş zaman çizelgeleri, parça başına nakliye maliyeti ve kargonun doğası gibi özel ihtiyaçlarınıza göre her ikisinin de oranlarını kontrol etmeniz her zaman olumlu olacaktır.

Deniz Yolu Taşımacılığında Teslimat Hızı

Deniz yolu taşımacılığında parsiyel konteyner gönderileri, full konteyner gönderilerine oranla daha uzun zamanda varış noktasına ulaşır. Parsiyel konteyner gönderileri diğer gönderilerle birleştirildiği için bu tür yüklerin planlanması daha fazla zaman alır. Ayrıca, birkaç kargonun kontrol edilmesi gerektiğinden, farklı limanlardaki gümrük kontrollerinden geçmek daha fazla zaman alacaktır.

Deniz Yolu Taşımacılığında Koşulları Özelleştirme

Deniz yolu taşımacılığında göndereceğiniz mallar için özel bir talebiniz olabilir. Bu tip bir özelleştirme gerektiğinde full konteyner tipi gönderinin üstünlüğünden bahsedilebilir. Konteynerin tamamı kargonuz için ayrıldığından koşullar özelleştirilebilir. Parsiyel konteynerde ise farklı firmalara ait birçok kargo bulunabileceği için, özel taleplerde bulunma şansınız çok düşüktür.

Parsiyel Konteyner Mi? Full Konteyner Mi?

Deniz yolu taşımacılığında bu iki tip konteyner arasında hangisinin daha iyi olduğuna dair kesin bir yargıya varılamamaktadır. Bunun sebebi, göndericinin ihtiyaçlarının ve taleplerinin çok farklı olmasıdır.

Seçim, göndericinin ve kargonun ihtiyaçlarına bağlı olduğundan, parsiyel konteyner veya full konteynerden hangisinin daha iyi olup olmadığı sorusunun yanıtı yoktur. Şirketler, iş gereksinimlerine ve kargo elleçleme gereksinimlerine göre full veya parsiyel konteyner seçeneklerinden birini seçebilir. Aynı zamanda her ikisinin kombinasyonu da yapılabilecek seçimler arasında yer alır. 

Deniz yolu taşımacılığı açısından full konteyner ve parsiyel konteyner türlerini anlamak, her bir nakliye yönteminin nasıl çalıştığı konusunda farkındalık yaratabilir ve firmaların bütçeleri dahilinde kendileri için en iyisine karar vermelerine yardımcı olabilir.

Deniz Yolu Taşımacılığında Doğru Lojistik Firması Seçilmelidir

Deniz yolu taşımacılığında, doğru lojistik firmasıyla çalışmak gönderilerin güvenli bir şekilde ulaşması için önem arz eder. Lojistik şirketleri, farklı kargo türlerinin teslimi, zaman ve maliyet bağımlılıkları ve nakliye için gereken yasal uyumluluklar konusunda kapsamlı deneyime sahiptir. İlk kez kargo gönderenler için yapılacak en iyi şey, ihtiyaçlarınızı anlayacak ve tavsiye sunabilecek, bununla birlikte doğru seçimlerle size rehberlik edebilecek lojistik şirketi ile görüşmektir.

İster parsiyel konteyner olsun isterse full konteyner, gönderinizin güvenle ulaşacağı nokta açısından farklı hizmetleri bir arada veren bir lojistik firma, avantaj sağlayacaktır. Hem farklı modları bir arada kullanan hem de depolama hizmeti veren bir firma, gönderinizin varış noktasına ulaşması konusunda size yardımcı olacaktır.

Uçtan uca tedarik anlayışına sahip olan ISS bu konuda size yardımcı olabilecek firmaların başında gelir. Yüzden fazla ülkede tedarik zinciri yönetimi yapabilen ISS Global, deneyimli ve eğitimli kadrosuyla etkili çözümler sunar. Global taşımacılık alanında güvenilir bir partner olan ISS ile hemen iletişime geçerek, tüm sınırları ortadan kaldırabilir ve mallarınızı profesyonel ellerin yardımıyla varış noktasına gönderebilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!