En Çok Tercih Edilen Deniz Yolu Taşımacılık Türü

Şubat 14, 2022
ISS Global

Dünyaya uzaydan bakıldığında ilk göze çarpan ilk şey, geniş kara parçaları ve okyanuslardır. Yeryüzünün 4’te 3’ü, diğer bir deyişle yüzde 70’inden fazlası sularla kaplıdır. Kıtaların, ülkelerin birbirinden denizler ile ayrılması, insan, mal ya da hizmetlerin denizyoluyla naklini zorunlu kılmıştır. Sanayi Devrimi’nin ardından üretim artışına bağlı olarak ithalat ve ihracatın da artması, denizlerde bir ulaşım ağının, önemli bir altyapının ve deniz taşımacılığının hızla gelişmesini zorunlu ve mümkün kılmıştır. Bugün gelinen noktada denizyolu taşımacılığı, sahip olduğu avantajlar dolayısıyla günümüz uluslararası ticaretinde yaklaşık yüzde 85’lik bir orana sahiptir.

Denizyolu Taşımacılığı Avantajları Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı demir yolu, kara ya da hava taşımacılığına göre daha güvenli ve daha ekonomik olması sebebiyle diğer alternatiflerine oranla daha çok kullanılmaktadır. Denizyolu taşımacılığı demir yoluna göre 3,5; kara yoluna göre 7; hava yoluna oranla 22 kat daha ucuzdur. Yüksek montanlı yükler taşıyabilme imkânı, güvenli ve ekonomik olması, kaza ve hasar riskinin düşük olması gibi avantajlara sahip olması, Denizyolu taşımacılığını öne çıkarmaktadır.

Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığında genel olarak Tramp Taşımacılık ve Liner Taşımacılık olmak üzere iki farklı kategori söz konusudur.

Tramp Taşımacılık: En kısa ifadesiyle düzensiz taşımacılık olarak tanımlanabilir. Bu tür taşımacılıkta önemli olan yüktür. Genellikle kömür, maden, petrol gibi büyük hacimli yüklerin iki liman arasında belirli bir tarih ve süre sınırlaması olmaksızın taşınması esasına dayanır.

Liner Taşımacılık: Bu tür taşımacılıkta yük değil, hizmet önem taşır. Planlama en önemli unsurdur. Geminin kalkış tarihi, hangi limanlara uğrayacağı, hangi limanlarda aktarma yapacağı, varış limanı ve tarihi gibi tüm ayrıntılar detaylı olarak belirlenmektedir.

 

 

Denizyolu Taşımacılığında FCL ve LCL Nedir?

Denizyolu taşımacılığı, yükün taşınma biçimine göre de FCL Konteyner ve LCL (parsiyel) Konteyner olarak iki kısma ayrılmaktadır.

FCL (Full Container Load – Komple Konteyner Yükleme): Taşınacak yükün bir konteyneri doldurması durumudur. Bu durumda tamamen dolan konteynerin yalnızca bir ihracatçısı ve yalnızca bir ithalatçısı söz konusudur.

LCL (Less Container Load -Tam Konteynerdan Az Yükleme): Parsiyel taşımacılık olarak da adlandırılan bu durum parça eşya taşımacılığı esasına dayanır. Bu sistemle, bir konteyneri doldurmayan eşyaların diğer müşterilerin eşyalarıyla birlikte taşınması sağlanmaktadır. Birden fazla müşteriye ait yüklerin aynı gemide farklı ücretlerle aynı güzergahtaki farklı limanlara taşıma işlemi yapılmaktadır. Parsiyel taşımacılık, hem maliyet hem de zaman tasarruf sağlaması dolayısıyla uluslararası ticarette en çok rağbet gören deniz yolu taşımacılık türü olmuştur. Sistem gerektiğinde kara, deniz ve hava yolu ile de de entegre edilerek zaman kaybını önlemekte, müşterilerine önemli bir avantaj sağlamaktadır. Sistem sayesinde ithalat ve ihracatçılar az bir yük için büyük meblağlar ödemekten kurtulmakta, yüklerini bir araya getirerek çok daha az maliyetlerle nakliye imkanı bulabilmektedir. Parsiyel taşımacılıkta fiyat, taşınacak yükün boyutları, hacmi ve ağırlığı üzerinden hesaplanarak belirlenmektedir.

Parsiyel taşımacılıkta farklı müşteriler, farklı yükler ve adreslerin söz konusu olması dolayısıyla planlama, organizasyon ve koordinasyon önem arz etmektedir. Bu konularda atılacak herhangi bir yanlış adım hem zaman kaybına hem de maddi zarara yol açabilecektir. Bunun için uzman ve tecrübeli firmalarla çalışmak fayda sağlayacaktır. Yüklerin konteynere yerleştirilirken son konan yükün konteynerden ilk indirilecek yük olacak şekilde yerleştirilmesi muhtemel hasar tehlikesini ortadan kaldıracaktır. Yüklerin etiketlenmesi ve bu işlemin doğru bir şekilde yapılması da önem arz eder. Etiketleme, hangi yükün hangi firmaya ait olduğunun doğru bir şekilde belirlenerek yüklerin karışmamasını ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayan önemli ve hassas bir işlemdir.

 

 

Denizyolu Taşımacılığı Özellikleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bu bilgiler ışığında denizyolu taşımacılığında dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yükün niteliklerine en uygun konteyner tercih edilmeli
  • Taşınacak yük, en güvenli şekilde istiflenmeli
  • Gerekli belgeler eksiksiz olarak tamamlanmalı
  • En doğru teslimat şekli seçilmeli
  • Uzman, güvenilir ve tecrübeli firmalar tercih edilmeli

Deniz yolu taşımacılık türü, taşıma öncesi, taşıma sırası ve sonrasını da kapsayan, güçlü bir organize ve sistematik olarak gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyettir. Denizyolu taşımacılığında dünyanın lider şirketlerinden biri olan Integrated Service Solutions (ISS) uzmanlığı, uzun yıllara dayanan sektörel tecrübesi, hassas çevre duyarlılığı ve güvenilir yapısıyla nakliye işlemlerini başarıyla yürütüyor; depolama ve teslimat işlemlerini titizlikle sonuçlandırıyor. ISS gelişmiş network ağı ve profesyonel ekibi ile kaliteli güvenlik standartlarında ekonomik taşıma imkanı sunuyor. Gerektiğinde kara, deniz ve hava yoluyla entegre olarak zaman tasarrufu sağlıyor, dünyanın dört bir yanındaki tüm limanlara direkt ve aktarmalı servisleri ile iş ortaklarına dünyanın kapılarını aralıyor. Farklı ülkelere göndermek istediğiniz ürünleriniz için siz de ISS güvencesiyle denizyolu taşımacılığını tercih edebilirsiniz. ISS taşıma öncesi, taşıma sırası ve sonrasını da kapsayan güçlü bir organize ve sistematik yapısıyla doğru zamanlama, güvenli transfer, zamanında evrak teslimi ve raporlama konularında da hizmet kalitesini ortaya koyuyor. Denizyolu taşımacılığında dünyanın lider şirketlerinden biri olan Integrated Service Solutions (ISS) hem kıyı hem de denizaşırı taşımacılıkta sunduğu ayrıcalıklarla fark yaratıyor, dünyanın tüm limanlarına güvenilir, zamanında ve ekonomik denizyolu taşımacılığı hizmeti sunuyor. Siz de, yük ve kargolarınızı dünyanın dört bir yanına güvenle ulaştırmak istiyorsanız Integrated Service Solutions (ISS) ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Denizyolu Taşımacılığında Full ve Parsiyel Konteynır Farkı

 

 

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!