Canlı Hayvan Taşınmasında Bilinmesi Gerekenler

Aralık 10, 2021
ISS Global

Canlı hayvan taşımacılığı günümüzde oldukça gelişmiştir. Belirli kurallar içerisinde canlı hayvan taşımacılığını gerçekleştirebilirsiniz tehlike oluşturabilecek canlı hayvanlar genellikle belirli bir kafes veya kilitli taşıma kapları ile taşınması önerilmektedir. Canlı hayvan taşımacılığı için taşıma belgesi alınması şarttır. Bu belgeye nakliyeci yetki belgesi denilmektedir. Belirli kurallar içerisinde canlı hayvan taşımacılığı yapabilirsiniz. Aracın bakımı da oldukça önemlidir. Öncelikle aracın iç kısmında hayvanların sığabileceği bir alan bulunması oldukça önemlidir. Profesyonel ve belgesini almış kişilerin hayvan taşımacılığı yapması gerekmektedir. Belgesiz canlı hayvan taşımacılığı yapanlar için belirli cezalar uygulanmaktadır.

Canlı Hayvan Taşımacılığı Nedir?

Hayvan taşımacılığı geçmişten günümüze kadar taşımacılık sektörünün önemli bir parçasıdır. Canlı hayvan taşıma işleminin profesyonel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Taşıma araçları da değişkenlik göstermektedir. 2 veya 3 katlı taşıma araçlarında hayvanların bulundukları alan daha geniştir. Hayvan başına düşen alan hesaplanarak taşıma görevi yerine getirilmelidir. Yola çıkılmadan önce aracın tamiri ve muayenesinin de yapılması gerekmektedir. Seyahat esnasında hayvanları kısa sürede varış alanına götürebilmek için düzenli ve kestirme yolların kullanılması da oldukça önemlidir.

Nakliye işleminin gerçekleştirilmesi için hayvanların da taşımaya uygun olması gerekmektedir. Yaralı, hasta veya gebe hayvanların taşınması oldukça risklidir. Veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların taşıma işlemi gerçekleştirebilmektedir. Canlı hayvan taşıma sırasında hayvanların herhangi bir sağlık probleminde acil yardım yapılmaktadır. Taşıma işlemi hasta hayvan için iptal edilmektedir.

Yolculuk esnasında hayvanlara herhangi bir sakinleştirici ilaç verilmemektedir. Hayvanların kaçmasını veya düşmesini engelleyen araç tipi kullanılmaktadır. Araç içerisinde bölme bulundurulması da şarttır. Tuvalet ihtiyaçları için ise belirli bir alan bulunmaktadır. Canlı hayvan taşıma faaliyetinde hayvanların bağlanmaması gerekmektedir. Farklı ve saldırgan hayvanların aynı alanda tutulmaması da olası sorunları engellemektedir. Canlı hayvan taşıma belgesi nasıl alınır, araştırarak ve temin ederek taşıma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Canlı Hayvan Taşıma Belgesi Nedir?

Hayvan taşımacılığı oldukça önemlidir. Gelişen teknoloji ile üretilen hayvan taşıma araçları da değişim göstermektedir. Canlı hayvan taşıma için belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Taşıma belgesi bunlardan biridir. Belgeyi almadan hayvan taşımacılığı yapılması yasaktır. Nakliyeci yetki belgesi alarak hayvan taşıma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Canlı hayvan taşıma belgesinin belirli bir ücreti ve kuralları bulunmaktadır.

 

Eğitim alınarak hayvan taşımacılığı yapılmaktadır. Eğitimlerde, canlı hayvan taşıma sistemleri ve kuralları da öğretilmektedir. Hem sürücülerin hem de bakıcıların belgeyi alması zorunlu tutulmuştur. Hayvan taşıma belgesi alabilmek için kişinin kayıtlı olduğu ile başvuru yapması zorunludur. Belgenin verilmesi için gerekli şartlar da bulunmaktadır. Alınan eğitim sonucunda belirli sınavlar yapılmaktadır. Sınavlarda başarı durumu ölçülerek hayvan taşıma belgesi verilmektedir. Gerçek ve tüzel kişilere verilen belge isim ve içerikleri de farklılık göstermektedir. Genellikle gerçek kişilere verilen belgeler k belgesi, taşıt belgesi, taşıt kartı araç ruhsatı olarak nitelendirilmektedir. Şirket veya iş yeri için alınacak taşıma belgeleri için ise yetkili kişilerin belirli evraklar ile başvuru yapması gerekmektedir. Belgeyi alabilmek için aracında uyumlu olması zorunludur. Aracın belirli kriterlere göre hazırlanması gerekmektedir. Aracın kontrolü yetkililer tarafından yapılmaktadır. Hayvanların seyahat esnasında güvenilir bir şekilde taşınması için kontrollerin yapılması şarttır. Hayvanların da sağlık kontrolünden geçerek araca bindirilmesi gerekmektedir.

 

Karayolu taşımacılığı veya denizyolu taşımacılığı kullanılarak da hayvan taşımacılığı yapılmaktadır. Uzun yolculuklar için profesyonel şoförlerin ve araç sisteminin bulunması gerekmektedir. Canlı hayvan taşıma aracında belirli bir sistemin kurulması şarttır. Hayvan türüne göre kullanılan araç genişliği ve ekipmanlar değişmektedir. Araç içerisinde bulunan hayvanların yeme veya içme ihtiyaçlarını karşılamak için belirli alanlar kurulmalıdır. Suluk ve yemlik bulunması gerekmektedir. Hayvanların sağlığı için araçta temiz havanın ve havalandırmanın bulunması oldukça önemlidir. Büyükbaş hayvanların konforlu bir şekilde taşınması için geniş ve rahat araçların tercih edilmesi gerekmektedir. Canlı hayvanları araca bindirmek için de gerekli ekipmanlar bulunmaktadır. Bu ekipmanları kullanarak hayvanların rahat bir şekilde araca binmesini sağlanabilir. Herhangi bir kazada veya sürüş esnasında oluşan manevralarda canlı hayvanların zarar görmemesi için aracın dayanıklı olması gerekmektedir.

 

Canlı hayvan taşımacılığı

Canlı Hayvan Taşımacılığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Canlı hayvan taşıma oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir taşımacılık faaliyetidir. Canlı hayvan taşıma kurallarını bilerek yolculuğa çıkılması gerekmektedir. Hayvanların bulundukları ortamda rahat etmeleri sağlık durumunu da etkilemektedir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Canlı hayvan taşıma faaliyetinde bulunan hayvan türlerini araçtan indirirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç içerisinde bulunan personelin hayvanlar konusunda eğitilmiş olması gerekmektedir. Personelin araçta bulunan hayvanları ürkütmemesi oldukça önemlidir.
  • Hayvanları türlerine cinslerine ve yaşlarına göre beslenmesi ve dinlenmesi gerekmektedir.
  • Özellikle uzun yolculuklarda hayvanların içerisinde bulunduğu aracın hijyenik olması da şarttır.
  • Araç içerisindeki sıcaklık derecesi de hayvanların doğasına uygun olmalıdır. Araçta ısı kayıt sistemi bulunmalıdır. Aracın sıcaklığı genellikle 5 ve 30 derece arasında olmalıdır. Hayvanların sıcak veya soğuk havadan rahatsız olmaması gerekmektedir.
  • GPS sisteminin bulunduğu araçlar da tercih edilmelidir.
  • Aracın çatısı da hayvanlara uygun olmalıdır. Hava şartlarına karşı izole edilmiş çatı sistemleri kullanılmalıdır. Aracı su veya herhangi bir sıvıdan koruyan çatı sistemlerinden biridir.
  • At, eşek, zebra gibi hayvan çeşitleri için kullanılan canlı hayvan taşıma araçları farklı bir kısımda toplanmaktadır. Seyahat süresine göre hayvanları bulunduğu ortam ve kurallar da değişkenlik göstermektedir.
  • Uzun yolculuklarda hayvanların belirli bir süre beslenme gibi gerekli ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Büyükbaş hayvanların taşıma sistemi için araç içerisinde saman ve havalandırma bulundurarak doğal bir ortamda seyahat etmelerini de sağlayabilirsiniz.

Herhangi bir acil durumda planlamaların önceden yapılarak uygulanması gerekmektedir. Hayvanları ulaştırılmak istenen alana belirli bir sürede götürülmesi de oldukça önemlidir. Canlı hayvan taşımacılığı profesyonel şirketler tarafından yapılmalıdır. Hayvanlar ınızın güvenle taşınabilmesi için Integrated Service Solutions (ISS) ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Karayolu Taşıma Belgeleri Nelerdir?

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!