Standartlara uymayan, sıradan konteynerler ile taşınması mümkün olmayan kargolara gabari dışı ismi verilir. Gabari dışı gönderiler; hacim, ağırlık ve şekil olarak normal standartlarda taşınması yasak olan yüklerdir. Bu yüklerin özel araçlar kullanılarak taşınması gerekir. Proje taşımacılığı ise bu noktada devreye girer.
Hızla büyüyen proje taşımacılığı sektörü, altyapı olumsuz bir şekilde etkilenmeden, güvenli ve sorunsuz bir lojistik operasyon vadeder. Peki, nedir bu proje taşımacılığı ve hangi yükler için kullanılır?
Proje Lojistiği Nedir?
Proje lojistiği, gabari dışı kargolarından çıkış noktasından varış noktasına kadar özel araçlar ile dikkatli bir şekilde taşınmasına verilen isimdir. Proje lojistiği nedir sorusuna verilebilecek en kısa yanıt bu iken, dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğu da unutulmamalıdır.
Proje taşımacılığı, standart olmayan herhangi bir gönderi için uygun lojistik biçimi olabilir. Proje taşımacılığı hem yurt içi hem de yurt dışı taşımacılığında kullanılabilir. Bu taşımacılık biçimi, gabari dışı yüklerin taşınmasındaki tüm operasyonel süreci içerir.
Hızla büyüyen bir sektör olan proje taşımacılığında, diğer araçların ve altyapının etkilenmemesi esas alınır. Bu tip standart olmayan yüklerin lojistiği, ilk olarak çıkış noktasından başlar. Gabari dışı gönderilerde; üreticiden, başka bir araçtan, kargo gemisinden, fabrikadan veya depodan gelen malların yüklenmesiyle proje taşımacılığının operasyonel süreci başlamış olur.
Proje taşımacılığında birçok farklı tarzdaki standart dışı yük taşınabilir. Bunların sorunsuz ve güvenli bir şekilde varış noktasına ulaşması için ise uygun doğru araçların kullanımı çok önemlidir. Doğru çekicilerin, römorkların seçimi, gönderinin tipine ve mesafeye bağlı olarak değişiklik gösterir.
Proje Taşımacılığında Hangi Yükler Taşınabilir?
Proje taşımacılığında standart dışı olan hemen hemen tüm yükler taşınabilir. Bu yükleri genellikle yapımı devam eden projeler için gerekli malzemeler oluşturur. Bu malzemelerin, projelerin hayata geçmesi için hayati önemi vardır.
Proje taşımacılığı alanında taşınabilen yüklerin bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Fabrika için gerekli üretim bantları, asansör sistemleri
- Prefabrik ev ve çelik destek üniteleri
- Havalandırma sistemleri
- Her türlü altyapı için gerekli olan büyük borular
- Motor ve pervane benzeri araçlar
- Güneş panelleri ve rüzgâr tribünleri
- Fabrikalar için gerekli büyük kazanlar ve sanayi tipi fırınlar
- Tanklar
- Döküm Üniteleri
- Yat ve tekne gibi araçlar
- Silolar
- Tır gibi uzun ve ağır araçlar
- İş makinesi gibi yükler
Bu sayılan yüklerin taşımacılığı profesyonellik gerektirir. Lojistiği son derece zor olan bu yükler, özel sistemler ve araçlar gerektirir.
Kara Yollarında Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Kara yollarında proje taşımacılığı yapılırken genellikle çok akslı ve dingilli araçlar kullanılır. Kara yollarında bu taşımacılık yapılmak isteniyorsa, öncelikle yükün taşınacağı güzergâh belirlenmelidir. Belirlenen güzergâh üzerindeki tünel, üst geçit, köprü ve kavşak gibi yapılar tüm detaylarıyla değerlendirilmelidir. Bunun yanı sıra yükün ağırlığı ve yolun şerit sayısı da dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardır.
Tüm kontroller ve hazırlıklar yapıldıktan sonra proje taşımacılığı operasyonel süreci başlanabilir. Standart dışı yükler, birçok farklı önlem alındıktan sonra vinçlerle araçlara aktarılır. Yük genellikle kırkayak ismi verilen araçlarla aktarılır. Aktarım sırasında güçlü halatlar ve sert zeminler gerekebilir. Yükleme ve boşaltma işlemleri bu tip taşımacılıkta oldukça zordur. Bu nedenle personelin deneyimli ve eğitimli olması gerekir. Proje taşımacılığı sırasında karayolları, ilçe yetkilileri ve trafik polisi bilgilendirilmeli ve güvenlik açısından koordineli çalışılmalıdır.
Proje taşımacılığında oldukça zor sayılabilecek yüklerin başında ise bir fabrikanın komple sökülüp taşınması gelir. Sökülen fabrika bir başka ülkeye taşınarak yeniden monte edilir. Fabrikalar, işgücü maliyetleri ve vergiler gibi faktörler sebebiyle başka ülkelere taşınabilir. Fabrikaların taşınması konusunda operasyonel süreçler mühendislik hizmeti gerektirir.
Proje Taşımacılığında Gerekli İzinler Nelerdir?
Proje taşımacılığı, güvenlik açısından sorunlar yaratabilecek bir operasyonel süreci içerir. Bu sebeple özellikle karayolu taşımacılığında yetkililer ile iletişime geçilmeli ve bir dizi izin belgesi alınmalıdır. Standart dışı yükler, deniz yoluyla taşınsa da, limana gelene kadar kara yollarının kullanımı gerekir. Kara yollarında bu yükler taşınmadan önce; yükleme, boşaltma, taşıma işlemleri gerekli mercilere bildirilmelidir. Bu bildirimde gerekli önlemler alınmalı, tehlikeli sayılan işlemlerde sağlık görevlileri bulundurulmalıdır.
Proje lojistiğinde taşıma ruhsatının yanı sıra yol raporu da önem arz eden değerlendirmelerden biridir. Proje lojistiğinde kullanılan araçlar için, boş oldukları zamanlarda dahi, yola çıkmak için izin alınmalıdır. Bu araçların boş olarak kullanımlarında da yol izni ve eskort gerekir. Ağır ve standart dışı yükler için izin sadece gün içerisinde verilir.
Proje Lojistiğinde Kullanılan Araçlar Nelerdir?
Proje taşımacılığı alanında farklı tipte birçok araç kullanılabilir. Bu araçların seçimine de önem ve özen göstermek gerektiği unutulmamalıdır. Seçim sırasında doğru araçlar kullanımı, yüklerin zarar görmesine engel olacaktır ve taşımada kolaylık sağlayacaktır.
Standart dışı yüklerin taşınacağı araçların uygun özelliklere sahip olması ve doğru şekilde istiflenmeleri gerekir. Proje taşımacılığında yüke bağlı olarak; mukavemetli, akslı, açılabilir, uzayabilir, genişleyebilir ve standardın üzerinde yük taşıyabilir araçlar seçilmelidir.
Kara yollarında proje lojistiği, çok yaygın kullanılan bir yöntemdir. Bu sebeple bu taşımacılığa uygun olarak pek çok farklı iskelet üretilir. Standart bir TIR, 13 metre uzunluğa sahiptir ve 24 ton yük taşır. Buna karşın proje lojistiğinde taşınmak istenen bir rüzgâr türbininin uzunluğu 50 metredir. Bu sebeple bu yükler standart bir TIR ile taşınamamaktadır. 50 metre uzunluğa sahip yükü taşıyan özel araçlar ise, dikkatli bir operasyonel süreç ile kullanılmalıdır.
Proje taşımacılığı ciddi riskleri barındıran, profesyonellik isteyen bir süreci ifade eder. Bu sebeple eğer bu yönteme başvurmak istiyorsanız, lojistik firması seçimi de çok önemlidir. Seçeceğiniz lojistik firmasının, bu alanda tecrübeli ve eğitimli bir ekibe sahip olması gerekir.
Proje Taşımacılığında Lojistik Firması Seçimi
Proje taşımacılığı alanında dikkat edilmesi gereken bir dizi faktör vardır. Standart dışı yüklerin lojistiği oldukça zahmetli ve risklidir. Bu risklerin minimum seviyeye inmesi için doğru araç kullanımı çok önemlidir. Bunun yanı sıra belki de en önemli faktör, operasyonel süreci doğru şekilde yürütebilecek bir lojistik firması seçimidir.
Lojistik firması seçimi yapılırken en önemli konulardan biri deneyimdir. Deneyimli bir firma, operasyonel sürecin yürütülmesi konusunda büyük avantajlar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra firmanın personelinin, proje taşımacılığı konusunda eğitimli olması gerekir. Süreç, birçok riski barındırdığı için, eğitimli personelin varlığı olası sorunlara karşı önemli bir avantajdır. Seçim yapılırken bir diğer önemli konu ise, firmanın proje lojistiği alanında kullandığı araç tipleri ve sayısıdır. Yüklerin doğru bir araçla taşınması güvenlik açısından azami önem taşır. Yüke uygun olmayan ya da periyodik bakımları yapılmamış araçlar hem kargo için hem de çevre için birçok tehlike arz eder.
Integrated Service Solutions (ISS), güçlü ve yaygın acente ağı ile proje taşımacılığı alanında sınırsız hizmet sunar. ISS; fizibilite, danışmanlık ve rota araştırması gibi birçok farklı alanda, anahtar teslim çözümler sunar. Bu zorlu lojistik alanında, profesyonel bir ekip ve özel ekipmanlarla çalışmak için ISS ile hemen iletişime geçebilir ve en uygun teklifleri alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İşletmeniz İçin Hangi Lojistik Türü Daha Uygun?