Deniz taşımacılığı, uluslararası ticaretin gelişmesinde çok önemli bir faktördür. Konteyner, uluslararası standartlara sahip taşıma sistemi içinde verimli, güvenilir ve kazasız bir biçimde ürün taşıması için yapılmış, tekrar kullanılabilen sağlam çelik yapılardır. Konteyner, içindeki ürünler boşaltılmaksızın farklı şekilde nakliye şekilleriyle taşınabilir. Tamamen yeni olmayan full konteyner taşımacılığı İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ile yaygın hale gelmiş ve günümüz modern haline evrilmeye başlamıştır. 65 yılı dolduran modern full konteyner taşımacılığı neredeyse ilk seyahatten bu yana, taşınacak ürünler için istikrarlı bir nakliye opsiyonu sunmaktadır.
Ürünlerin deniz yoluyla nakliyesi; düşük maliyet, yüksek yükleme kapasitesi ve denizyolu konteyner taşımacılığı için uygulanan minimum kısıtlamalar nedeniyle tercih edilir. Deniz taşımacılığı hizmetleri, uzun mesafeli ürün taşımacılığı durumunda önemli ölçüde daha düşük maliyetli nakliye imkanı sağlamaktadır. Bu taşıma yöntemi, özellikle uluslararası full konteyner taşımacılığı için güvenli ve etkilidir. Taşımacılıkta konteyner kullanımı, taşınan mallar için ekstra güvenlik sağlar, küçük malzemeli kargoların taşınmasını ve yükleme/boşaltma işlemini hızlandırır. Geleneksel taşımacılığın yanı sıra, doğrudan nakliye gemisine taşınabilen konteynere sahip olmanın çok daha basit ve daha hızlı olacağının fark edilmesiyle verimliliğin büyük ölçüde geliştirilmesi sağlanmıştır. Full konteyner taşımacılığı sayesinde ürünler, gemi, kamyon ve tren arasında sorunsuz şekilde taşınabilmektedir. Geliştirilen bu taşıma şekli, nakliye maliyetlerinin azaltılması, malların zarar görmemesi açısından uluslararası ticarete büyük fayda sağlamaktadır. Ürün başlangıçtan itibaren kabın içinde kaldığından, üreticiden son müşteriye kadar güvenli şekilde ticaret sağlanmaktadır.
Nakliyede Konteyner Çeşitleri
Farklı ürünler için nakliye konteyner çeşitleri bulunmaktadır:
Düz raflı konteynerler: Gemilerin nakliyesi için ideal olan katlanan yan taraflar içermektedir.
Yan kapları açılan konteynerler: Kapıları yandan tamamen açılabilir, bu da sebzelerin full konteyner taşımacılığı için ideal olan daha geniş malzeme yüklemesine izin verir.
Üstü açık konteynerler: Bu tarz konteynerlerin çatısı bulunmamaktadır. Bu durum tomruk veya makine gibi herhangi bir yükseklikteki malların sevk edilmesini sağlar.
Soğutma kaplı konteynerler: Genellikle gıda stokları içindir. ürünlerin taze kalmasını sağlamaktadır.
Tank konteynerler: Sağlam yapısı nedeniyle ekstra güvenliğe ihtiyacı olan kargoların full konteyner taşımacılığını sağlar.
Sevkiyat Türlerine Göre Konteyner Taşımacılığı
Konteyner sevkiyatı türleri konteynere göre gönderiler, nihai alıcıların ne kadar olduğuna göre sınıflandırılır:
FCL (Full Container Load): Tam yüklü konteyner, yani maksimum ağırlığa veya maksimum hacme ulaşılıp ulaşılmadığına bakılmaksızın, malların tek bir alıcı tarafından alınması gerektiği zamandır. Bu tür bir gönderi genellikle tek bir alıcı için gönderilecek büyük miktarda mala sahip olanlar tarafından tercih edilir.
LCL (Konteynır Yükünden Az): Nakliye, konteynerin münhasır olmayan kullanımıyla gerçekleştiğinde kısmi yük konteyneri. Bu durumda kiralama birden fazla alıcı sağlayacak şekilde organize edilebilir. Sevk edilecek mallar standart bir konteyneri doldurmaya yetmiyorsa, yük bir Konteyner Yük İstasyonunda aynı varış yeri için diğer partilerle gruplandırılır.
Dünya lojistiği büyük ölçüde full konteyner taşımacılığını kullanır bu nedenle; büyük uluslararası limanlar, konteynerlerin yüklenmesi ve boşaltılması ve bunların tren veya kamyonlara aktarılması için özel olarak ayrılmış terminaller sağlar. Bazı limanlar, özellikle Güneydoğu Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan / Avrupa’ya ve ulusal veya uluslararası rotalarda konteyner yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler olan merkezler haline gelmiştir. Nakliye lojistiği için de, lojistik merkezler bugün önemli bir role sahip ve bu önem hala artmaktadır. Ayrıca, nakliye ağlarının nakliye lojistik bölgeleri gibi çok sayıda küçük ama aynı derecede önemli lojistik merkezleri de vardır. Merkezlere toplandıktan sonra konteynerler alınır ve daha küçük terminallere götürülür. Bu nedenle, herhangi bir zamanda yükün tam konumunu takip edebilen sinyalleri izlemek full konteyner taşımacılığı için çok önemlidir.
Uluslararası Konteyner Taşımacılığında Fiyatlandırma
Full konteyner taşımacılığı şu anda en ekonomik kargo taşımacılığı türüdür. Yurt içi ve yurt dışı trafikte kullanılması fiyat konusunda avantajlar sağlamaktadır. Konteyner olarak bilinen çıkarılabilir cihazların çeşitli kara, deniz ve hava taşımacılığında kullanılmasıyla taşıma hizmetlerinde büyük ölçüde tasarruf yapılmaktadır. Konteynerler, nakliye kurallarının izin verdiği her türlü kargo için kullanılabilir. Bu nedenle konteyner kullanmak, geleneksel taşımacılığa kıyasla maliyeti önemli ölçüde azaltır. Full konteyner taşımacılığında fiyatlandırma, malların sevkiyatını etkileyen en önemli faktörlerinden biridir.
Konteyner Taşımacılığında Fiyatlandırmayı Etkileyen Faktörler
Malların hacmi veya ağırlığı: Resmi olarak biri veya diğeri değildir çünkü ne tür bir gönderim kullandığınıza bağlıdır. Full konteyner taşımacılığı için önemli bir maddedir. Deniz taşımacılığı söz konusu olduğunda, mallarınızın boyutları en önemlisidir. Ne kadar çok ürününüz varsa, onları alıcı noktasına göndermenin maliyeti o kadar artar. Full konteyner taşımacılığı için önemli bir maddedir.
Ulaşım türü: Ürünleriniz hava yoluyla mı yoksa deniz yoluyla mı taşınacak? Taşıma şekli, eşyalarınızın ulaşması için hem fiyatı hem de zamanı belirleyecektir. Hava taşımacılığı, deniz taşımacılığına göre daha hızlı ve daha maliyetli bir alternatif olma eğilimindedir, bu nedenle ayıracak vaktiniz varsa, gemi ile taşımayı tercih etmelisiniz. Deniz taşımacılığı genellikle hava taşımacılığından yaklaşık beş kat daha ucuzdur.
Yolculuk mesafesi: Yapılacak nakliyenin çıkış noktası ve ulaşım noktası arasındaki mesafe, konteyner taşımacılığı için önemli bir unsurdur. Uzun mesafelerde lojistik operasyonların artmasından dolayı ücret yükselmektedir.
Hedef bağlantı noktası: Gümrük vergileri ve hizmet ücretleri kaçınılmazdır ancak ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Doğal olarak, mallarınızın varış yeri, gümrük ve vergiler açısından ne kadar ödemeniz gerektiğini belirleyecektir.
Doğru zamanlama: Uluslararası nakliye, tıpkı diğer endüstriler gibi yoğun sezonlara sahiptir. Bunlar genellikle yaz aylarında (ağustos ve eylül arasında) ve Çin Yeni Yılı’nın hemen ardından (ocak ve şubat arasında) gerçekleşir. Yoğun sezonda talep daha fazladır, fiyatlar daha yüksektir ve kapasite daha sınırlıdır. En düşük fiyatları istiyorsanız bu tarihlerde nakliye yapmaktan kaçınmak en iyisidir.
Dünyada konteyner taşımacılığı yapan firmalar arasında lider konumda bulunan Integrated Service Solutions (ISS), ürünlerinizi en güvenli ve en ekonomik şekilde dünyanın her yerine götürmeye hazır. Ayrıntılı bilgi ve fiyatlandırma konusunda iletişime geçebilirsiniz.