Yurtiçi ve uluslararası ticarette şirketler arasında büyük bir rekabet vardır. Bu ticari rekabet ortamında ön plana çıkmanın yollarından biri lojistik hizmetleridir. Lojistik, bir malın ürün haline dönüştürülerek tüketiciye ulaşması sürecini kapsamaktadır. Ürünlerin nakliyesi, ambalajlanması, depolaması, gümrük işlemleri ve dağıtım aşaması lojistik faaliyetleri içerisindedir.
Lojistik ve taşımacılık faaliyetleri gelişen teknoloji sayesinde değişime uğrar. İşletmeler de bu değişimi her an takip eder. İyi bir işletme lojistiğinin temelinde kaliteli bir planlama olmalıdır. Lojistik hizmetleri sayesinde işletmeler maliyet yönetiminde etkinliklerini artırır. Planlama esnasında stratejik yaklaşımlar verimlilik sağlar. Lojistik faaliyetlerinde en önemli unsurlardan biri de zamandır. Zaman yönetiminin iyi yapılması taşımacılık faaliyetlerinde verimliliği artırır. Teknolojik yatırımlar ile altyapıların iyileştirilmesi ve koşullara uygun çözümler üretilmesi iyi bir lojistik hizmetinde aranan özelliklerdir.
Lojistik, ürünlerin nihai tüketicilere hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra ürünlerin depolanmasına da katkıda bulunur. İşletmelerin az maliyet ile çok kâr edebilmesine fırsat veren lojistik sektörü kendi içerisinde farklı bir işleyiş yapısına sahiptir. Lojistik hizmeti, tedarikçiler arasında hareketli bir iş ortamıdır. Fiziksel dağıtım yapan lojistik sektörü, işletmelerin taşıma operasyonlarında ve organizasyonlarında yardımcı olur. Hizmetin kapsamında üretilen ürünlerin ambalajlanması, yurt dışı satış için gümrüklenmesi ve fiziki olarak saklanması için depolama işlevi bulunur. Son olarak işletmenin ne kadar ürün ya da hizmetinin bulunduğu ve tüketicilere ne kadar sürede, ne zaman sevkiyat yapılacağı gibi konularda stok yönetimi hizmeti vermesi lojistiğin esas unsurlarından biridir.
Lojistik Türleri Nelerdir?
Lojistik türleri, üretim, tedarik, dağıtım ve geri dönüş olarak adlandırılır. Her ürünün lojistik işleyiş süreci birbirinden farklıdır. Üretim lojistiğinde işletmelerin mal akış planlarının kontrolü ve yönetimi yapılır. Üretim öncesi üreticiden toplanan ürün stoklarının müşterilere dağıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Tedarik lojistiği, mal ve hizmetlerin depolara giriş işlemlerinin yapılması, ürün akışının sağlanması ve tedarik zinciri yönetimidir. Dağıtım lojistiği, üretim aşaması tamamlandıktan sonra ürünlerin müşterilere ve pazarlara dağıtılması işlemidir. Bu sayede ürünler fiziki dağıtım kanalları ile pazara ya da doğrudan müşteriye ulaşabilir. Geri dönüş lojistiği ise nihai ürünün değerini yeniden artırmak için tüketimden başlangıç noktasına kadar ürün hammaddesinin maliyetini düşürecek şekilde planlanması ve uygulanması işlemidir. Lojistik türleri, tüketicilerin ürüne kolay ulaşabilmesini sağlarken, ürün sağlayan işletmelerin etkin bir taşıma faaliyeti sunmasına olanak sağlar. Bu noktada taşıma türlerine yakından bakmak gerekir.
Lojistikte Taşıma Türleri Nelerdir?
Dış ticarette son dönemde artan maliyetler düşünüldüğünde lojistik faaliyetleri önemli bir maliyet kalemini oluşturmaktadır. Günümüzde geleneksel taşıma yöntemleri en sık kullanılan yöntemlerden biridir. İşletmeler genellikle kara, hava, deniz ve demir yolu taşımacılığını tercih eder. Hem maliyet hesaplaması hem de planlı bir lojistik süreci için taşıma türünü iyi belirlemek oldukça önemlidir.
Karayolu Taşımacılığı
Karayolu taşımacılığı, en sık kullanılan taşımacılık türüdür. Bu taşımacılık türünde ürünleri yükleme ve boşaltma işleri kolaylıkla yapılır. Ayrıca tarifeli yüklemelerin sıklıkla yapılması, ulusal ya da uluslararası düzeyde kapıdan kapıya hizmet verilmesi ve kısa süreli sevkiyatlar için tercih edilen bir yöntemdir.
Karayolu taşımacılığında sıkı bir rekabet ortamı vardır. Öteki taşıma türleri ile kıyaslandığında daha hızlıdır ve kısa mesafeli taşımalarda uygun maliyetlidir. Bu taşımacılık türünde özel sektör daha aktif rol alır. Bu sayede taşıma süreçlerinin daha hızlı yürütülmesi imkanı vardır.
Taşınacak yükün gideceği noktaya aktarma olmadan taşınması ve yükün cinsine uygun özelliğe sahip taşıma aracı tesis edilmesi söz konusudur. Coğrafi koşulların kara yolu taşımacılığına uygun olması ve kara yollarına uluslararası düzeyde önem verilmesi sayesinde kesintisiz taşımacılık hizmeti sunar.
Karayolu taşımacılığında aktarma olmadığı için aracı hizmetler yok denecek kadar azdır. Bu sayede yüklenen ürünlerin kaybolma ihtimali minimum seviyededir. Aynı zamanda rotayı çeşitlendirmek ve birden fazla adrese teslimat yapmak mümkündür.
Yük kapasitesi oldukça esnek bir şekildedir. Ürünü, kilogram ayarından farklı tonaja kadar taşımak mümkündür. Ayrıca katı, likit ve gaz gibi ürün cinsleri güvenli taşıma fırsatı bulunur.
Karayolu taşımacılığında süre sınırı yoktur. İşletmelerin ürünleri 7 gün / 24 saat yükleme yapma imkanı sağlar.
Havayolu Taşımacılığı
Dünyada ulaşım amacıyla kullanılan uçaklar ile yapılan taşımacılık işlemlerine havayolu taşımacılığı denir. Havayolu taşımacılığı, diğer lojistik taşıma türlerine göre daha maliyetlidir. Özellikle uluslararası taşımacılıkta uzun mesafeler arasında önemli ve hassas ürünleri taşımak için oldukça sık kullanılan bir taşımacılıktır.
Havayolu özellikle ithalat ve ihracat işlemlerinde sıklıkla tercih edilir. Havayolu, kara ve demir yollarına kıyasla daha hızlı transfer gerçekleştirmesi sayesinde önemli bir lojistik türüdür. Günümüzde ülkeler ve uluslararası hizmet veren şirketler, havayolu taşımacılığını tercih ederek müşterilerine hızlı ve güvenli bir şekilde ürünlerini ulaştırır. Uçak filolarındaki artış ve kurye sektörünün önem kazanması sayesinde havayolu taşımacılığı her geçen gün daha fazla hız kazanmaktadır.
Uluslararası ticaret için önemli olan bu taşıma türü ile dünyanın her yerine ürün satışı yapabilmek mümkündür. Havayolunu genellikle elektronik ürün satanlar ve büyük ölçekli mal satanlar tercih eder. Lojistik havayolu taşımacılığında uçak bulmak zor olmadığı için ürünler güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşır. Taşıma sırasında nasıl bir uçak tercih edileceği ve ürünlerin ne zaman teslim edileceği, ürünün cinsine ve hacmine göre belirlenir.
Denizyolu Taşımacılığı
Denizyolu taşımacılığı, ürünlerin denizyolu ve yük gemileri aracılığıyla taşınması işlemidir. Düşük taşıma maliyeti sayesinde denizyolu taşımacılığı sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Ucuz olması sebebiyle uluslararası alanda tonlarca ürün denizyolu ile taşınır. Ayrıca hassas olan ürünlerin zarar görmeden taşınması bu taşımacılıkta mümkündür.
Özellikle denize kıyısı bulunan ülkeler bu taşımacılık türünü seçer. Deniz taşımacılığı süreci, gemilere ürünlerin yüklenmesi ile başlar ve gidilecek ülkedeki limana bırakılması ile taşımacılık faaliyeti sonlanır. Diğer taşımacılık türleri arasından en ucuzu olan denizyolu ile tek seferde çok miktarda mal, güvenli bir şekilde taşınır.
Dünyanın her yerine yapılan bu taşımalar tramp ve liner olmak üzere ikiye ayrılır.
- Tramp taşımacılık, kereste, petrol ve maden gibi ürünlerin gemiler ile taşınma işlemidir. Tramp taşımacılıkta herhangi bir hizmet süresi önemli değildir.
- Liner taşımacılıkta ürün değil, hizmet ön planda tutulur.
Ürün taşıyan geminin kalkış tarihi ve limana yaklaşacağı tarih planlıdır. Lojistik hizmeti talep eden işletmeler, ürünlerini taşırken tercih edecekleri taşımacılık faaliyetini dikkatli bir şekilde seçmek gerekir. Ürünlerin cinsi, miktarı ve gidecekleri yerler karar aşamasında önemli faktörlerdir. Bunun yanı sıra uzman bir ekip ile çalışmak lojistik faaliyetlerde etkinliği artırabilir. Integrated Service Solutions (ISS), yüzden fazla ülkede lojistik sektöründe taşımacılığı hizmeti verir. Lojistik şirketi ISS, kara, hava ve denizyolu taşımacılığını kullanarak ürünlerinizi güvenli ve hızlı bir şekilde adrese ulaştırmanıza yardımcı olur. Siz de lojistik sektöründe kaliteli hizmet almak istiyorsanız Integrated Service Solutions (ISS) ile çalışabilir, güvenli ve hızlı taşımacılığın ayrıcalıklarından hemen faydalanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nasıl Yapılır?