Karayolu taşımacılığı, günümüzde önemli bir konumda bulunan taşımacılık sistemidir. Karayolu ile gönderilerin hem yurt içinde hem de yurt dışında belirlenen adrese taşınan malların teslimatı yapılır. İthal ve ihraç edilen malların bir bölgeden diğer bölgeye taşınan yüklerin aktarmasız, ekonomik ve zarar görmemiş bir şekilde teslim edilmesi sağlanır.
Karayolu taşımacılığı ile ile taşınan kargoların sevkiyat sürecinde yükleyici ve taşımacı firmaların gerekli güvenlik önlemlerini almaları gerekmektedir. Yük emniyeti ve güvenliğinin sağlanması için firmaların özel denetim elemanları sürecin takipçisi olmaktadır. Günlük işleyiş içerisinde operasyon yoğunluğu kaynaklı olarak, yük emniyetinin uygulanabilir bir hale gelmesinde ilgili çalışanların dikkati ve kullanılan ekipmanlar ön plana çıkar.
Karayolu Taşımacılığında Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Karayolu taşımacılığında güvenlik tedbirleri kapsamında hayata geçirilen birçok uygulama bulunur. Türkiye’de de sık sık gündeme gelen bir konu olan yük emniyeti ve güvenlik kriterleri özellikle Avrupa’da detaylı bir şekilde belirlenmiştir. Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan firmaların da bu kriterlere harfi harfine uyum sağlamaları önemli olur. Depolama, yükleme ve taşıma süreçlerinin her aşamasında yük güvenliği kriterlerine uyum zorunlu kılınmaktadır. Yük emniyeti standartları dışına çıkıldığı takdirde, yalnızca sevkiyat değil sürücüler ve aracın çevresindekiler de zarar görebilir. Karayolu taşımacılığı alanında kullanılan birçok araç bulunduğu için, önceliğin sevkiyat güvenliği olacağı şekilde araç kullanımı yapılmaktadır.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sürecinde Lojistik Firmalarında Güvenlik İçin Çalışan Birimler Nelerdir?
Yük taşıma firmalarında yük emniyeti konusunda görev yapmakta olan farklı birimler sorumlulukları paylaşmaktadırlar. Her birimin farklı bir görev ve sorumluluğunun bulunması, yük emniyeti konusunda daha detaylı bir çalışma yapılmasını da sağlar. Firmalarda karayolu taşımacılığı için yük emniyeti ve güvenliğini sağlayan birimlerden bazıları şunlardır;
Planlama Birimi
Karayolu taşımacılığı firmalarında planlama birimi, yüke uygun araçların temini ile ilgilenmektedir. Araçlarda taşınacak ürünlere göre araç seçiminin yapılması, sevkiyatların en sağlam şekilde ulaştırılması için önemlidir.
Bakım ve Onarım Birimi
Treylerin bakımından sorumlu olan bakım ve onarım birimi, treylerin donanımlarını da kontrol etmektedir. Örnek işlem olarak, treyler kapaklarının tam olarak kapatılması ve tentede oluşabilecek yırtıkların kontrol edilmesi gösterilebilir. Özellikle, tentelerin yırtık olması veya hasarlı olduğu için yolculuk esnasında yırtılması yüklerin zarar görmesinin yanı sıra trafikteki paydaşlara da zarar verebilir.
Depo Birimi
Karayolu taşımacılığı süreçlerinde yükleme planları, karayolu taşımacılığının en önemli süreçlerinden bir tanesi olmaktadır. Depo birimi, uygun olmayan planlamaları gerekli departmanlara bildirmekle de yükümlüdürler. Yüklemenin risk teşkil ettiği durumlarda hızlı çözümler üretilmesini sağlayan birim, gerekli durumlarda sevkiyatın iptalini de isteyebilir.
Eğitim Birimi
Taşımacı firmalar bünyesinde sevkiyat süreçlerine katılım sağlayan her çalışanın yeterli seviyede yük emniyeti eğitimi alması gerekmektedir. Eğitim birimi olarak verilen yük emniyeti eğitimlerinin yanı sıra defansif sürüş teknikleri gibi alanlarda da eğitim planlamaları yapılmaktadır.
Sürücüler
Yükleme esnasında sürücülerin de kendi önlemlerini almaları gerekmektedir. Mümkün olduğu sürece, sürücülerin yükleme aşamalarını takip etmeleri, gerekli durumlarda müdahalelerde bulunmaları gerekebilir. Sürüş esnasında ani fren yapılması ve keskin manevralar yükün emniyetini tehlikeye sokacak durumlardır. Sürücülerin bu hususlara dikkat etmelerinin yanı sıra, dinlenme sıralarında güvenli park alanlarını tercih etmeleri beklenir.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Yük Emniyetini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Yük emniyetini etkileyen faktörlerden bir tanesi de fiziksel faktörler olmaktadır. Sürtünme kuvveti ve yer çekimi gibi etkenler karayolu taşımacılığında gerekli önlemler alınmadığı taktirde tehlikeli bir durum oluşturabilir. İlk hareket, ani frenleme gibi sürüş esnasında yapılan eylemler fiziksel etkenlerin de etkisiyle yüklerin zarar görmesine neden olacaktır. Bu noktada, sürücülerin üzerine düşen bazı sorumluluklar bulunur. Sürücülerin, fiziksel etkenleri göz önüne olarak sürüş gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Karayolu taşımacılığında hız limitlerine uyulması ve defansif sürüş tekniklerine uyum yük emniyetinin artırılmasında önemlidir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir, Hangi Önlemler Alınmalıdır?
Lojistikte en önemli taşımacılık türlerinin genellikle başında tehlikeli madde taşımacılığı gelmektedir. Kara yollarında tehlikeli madde taşımacılığı yapılırken, göz ardı edilen bazı güvenlik önlemlerinden kaynaklı zararlar yaşanabilir. Tehlikeli madde taşımacılığında yaşanan zararlar sadece sürücü ve sevkiyatı etkilemez. Aynı zamanda trafikte olan kişiler, çevre insanları ve hayvanlar da bu tehlikelere karşı korunmalıdır. Uluslararası karayolu taşımacılığı süreçlerinde alınacak güvenlik önlemlerinin en üst safhada tutulması adına birçok farklı çalışma yapılır.
Türkiye, coğrafi konum, üretim tesisleri gibi etkenlere bakıldığında gerek yurtiçinde gerekse uluslararası çapta tehlikeli madde taşımacılığının yoğun olarak yapıldığı bir ülkedir. Türkiye’de herhangi bir canlıya zarar verme ihtimali bulunan yüklerin taşınması için belirli bazı standartlara uyulması gerekmektedir. 2015 yılında çıkarılan yasalara göre zehirli, bulaşıcı veya yanıcı maddelerin taşınması Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumluluk alanı içerisine girmektedir. Karayolu taşımacılığında gerekli önlemleri almak adına ADR hükümleri de kullanılmaktadır.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığında ADR’li Tehlikeli Madde Taşıması Nasıl Yapılmaktadır?
Karayolunda yapılan tehlikeli madde taşımacılıklarında ilk olarak taşınacak ürünün çeşidine göre bir belge düzenlenir. Daha sonrasında taşınacak ürüne uygun belgesi bulunan araçların temin edilmesi gerekmektedir. Taşıma esnasında kullanılacak olan ek bir araç bulunuyorsa, bu araçların muayenelerinin tam olduğuna ve bakımlarının yapıldığına emin olunması da gerekmektedir.
Karayolunda tehlikeli madde araçların diğer araçlardan fark edilmesi için baz uyarıcı levha ve turuncu plakaların kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede trafikte diğer araçların temkinli olarak tehlikeli madde araçlarına yaklaşmaları sağlanır. Karayolu taşımacılığında güvenlik tedbirleri kapsamında atılan adımlar sayesinde tehlikeli madde taşınması için de birçok farklı önlem alınmaktadır.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Kullanılan Yük Emniyeti Ekipmanları
Karayolu taşımacılığı süreçlerinde alınacak yöntemlerin yanı sıra kullanılması gereken yük emniyeti ekipmanları da bulunmaktadır. Sürücülerin, depo personellerinin bu yükleri tanıyor ve kullanıyor olmaları gerekir. Üstten bağlama gibi birçok tekniğin profesyonel bir şekilde uygulanması için ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Sürücüler genellikle yükleme işlemine müdahale etmezler ancak yaşanabilecek olumsuz durumlar için süreci takip edebilirler. Yükleme sırasında yaşanan sorunları karşı tarafa bildirmek sürecin daha hızlı çözüme kavuşmasını sağlamaktadır. Karayolu taşımacılığında yük emniyetini artırmak için kullanılan ekipmanlardan bazıları şunlardır;
Spanzet: Yük emniyeti için en çok kullanılan ekipman olmaktadır. Yüklerin herhangi bir şekilde hareket ederek zarar görmesini engellemek için kullanılan sabitleyicidir.
Köşebant: Yüklerin köşe yerlerinden ezilmesini önlemek için kullanılan hasarı engelleyen bir ekipmandır.
Ekipmanlar yükün çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Yüke bağlı olarak, hava yastıkları, naylon örtüler ve yük bağlama ağı gibi ekipmanlar da karayolu taşımacılığında kullanılmaktadır.
Integrated Service Solutions (ISS), karayolu taşımacılığında yük ve sürücü emniyetine önem veren bir lojistik firmasıdır. Uluslararası yük taşımacılığında genç araç filosuyla çalışmalarını sürdüren Integrated Service Solutions (ISS), 100’den fazla ülkede her çeşitte yük taşımacılığı yapmaktadır. Alanında uzman ekibi ile denetim ve kontrollerini sıklıkla yapan firma, karayolu taşımacılığında alınabilecek her türlü önlemi titizle almaktadır. Siz de yükünün güvenilir ve hızlı bir şekilde taşımacılığının yapılmasını istiyorsanız Integrated Service Solutions (ISS) iletişime geçerek lojistik ihtiyaçlarınızla ilgili çözümlerle tanışabilirsiniz.