Nakliyat sektöründe pek çok taşımacılık faaliyeti, kullanıcıların ihtiyaçlarına özel olarak sunulur. Parsiyel taşımacılık da bu hizmetlerden birisidir. Parça eşya taşımacılığı da denilen parsiyel taşımacılıkta; aynı güzergahta ilerleyecek farklı müşterilerin yükü aynı tır, kamyon veya kamyonet aracılığı ile taşınır. Lojistik sektörünün de günümüzdeki pek çok sektör gibi gelişmesiyle ortaya çıkan yenilikçi çözümlerden biri olan parsiyel taşımacılıktaki temel amaç yükler tek bir aracı doldurmasa dahi aynı araca yükleri yükleyerek maliyet açısından kar payı bırakmaktır. Belli bir noktaya gidecek yükler, bir konteynırı tam doldurmadığı zaman bu taşımacılık tercih edilir. Depolama alanı tam olarak dolmadığı zaman farklı şirketlerin aynı konuma göndereceği yükler de alana eklenir. Bu şekilde yapılan işlemde maliyet ayrımı yüklerin parsel hesabına göre yapılır. Parsiyel ve parsel kelimeleri genellikle aynı anlamda kullanılır. Parça, tüm olmayan anlamına gelen bu iki kelime, taşımacılık şeklini belirtmek amacıyla sıklıkla değerlendirilir.
Parsiyel Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?
- Maliyet konusunda ciddi tasarruf imkanı sağlayan bu yöntem özellikle az miktarda yüke sahip firmalar için idealdir. Araç kiralama maliyetini ortadan kaldıran bu yöntem sayesinde yüklerini daha az maliyetle müşterilerine ulaştırabilirler. Sadece yüklerin kapladığı alan için ücret ödeyen şirketin, artı bir araç için bütçe ayırmasına gerek kalmaz.
- Aynı konuma gidecek yükler tek bir araca yüklendiği için zamandan tasarruf sağlar. Farklı konumlara uğramadan tek bir güzergah ile gidilecek konuma ulaşılır.
- Parsiyel taşımacılık kara, hava ve deniz yolu gibi farklı ulaşım yöntemlerine entegre olabilir. Bu sayede en uzak lokasyonlara bile az maliyetle ürünler ulaştırılabilir.
- Eşyaların ulaşacağı müşterilerin isteklerine göre teslim tarihlerinde farklı alternatifler parsiyel taşımacılık yöntemi ile sunulur.
Parsiyel Taşımacılıkta Püf Noktalar Nelerdir?
Hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağlayan parsiyel taşımacılık yöntemi pek çok alan için avantaj sağlar. Global alanda da fayda sağlayan yöntem uluslararası parsiyel taşımacılık şeklinde gerçekleştirilir. Uluslararası alanda yapılan taşımada depolardan da kapıdan da yükleme işlemi gerçekleştirilebilir.
Uluslararası limanlarda ve yurt içi parsiyel taşımacılık yöntemlerinde de sıklıkla tercih edilen denizyolu taşımacılığı yöntemidir. Gemiler aracılığıyla yapılan taşımacılık işleminde yük gemisinin doldurulamaması durumunda farklı firmaların veya müşterilerin eşyaları da aynı ulaşım aracı ile gidilecek konuma ulaştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; yüklerin ana liman veya aktarma limanlarından herhangi biri aracılığı ile ilgili konuma gitmesidir. Yük gemisinin güzergahı belirlenerek aktarma limanları ve ana liman tespit edilir ve yükleme işlemi bu hususlar doğrultusunda yapılır.
Parsiyel yük taşımacılığı işleminde; aynı güzergah, farklı müşteriler ve farklı eşyalar söz konusu olduğu için bu işlemin doğru organize edilmesi oldukça önemlidir. Birbiri ile uyumlu ve peşi sıra giden işlemler ile sağlıklı bir taşımacılık işlemi sergilenir. Herhangi bir adımda yapılan bir yanlış veya yanlış bir adım özensizlikle beraber başarısız bir taşımacılık işlemini doğurabilir. Doğru zamanda doğru yöntemi kullanarak malzemeyi ileten bilim olan elleçleme doğru maliyet hesabının yapılmasını sağlar. Dolayısıyla parsiyel taşımacılık işleminde dağıtım ve elleçleme işlemleri titizlikle yapılmalıdır. Doğru yönlendirme ile başarıya ulaşan parsiyel taşımacılık pek çok fayda sağlarken herhangi bir aksama zamandan ve maddiyattan kayba neden olabilir.
Parsiyel taşımacılıkta kullanılacak elleçleme işlemi Last in First Out (LIFO) tekniği ile yapılmalıdır. Last in First Out tekniği; verilecek ilk yükün depolamaya son giren yük olması gerektiği varsayımına dayanır. Depolama alanında kullanılacak malların kullanım sırası son alınan yüklerden başlayarak geriye doğru sıra ile devam eder. Bu hususta yüklenen malların sırası önem arz eder. Güzergah üzerinde diğer ürünlerden daha önce teslim edilecek ürünler depolama aracına en son yüklenir. Bu sayede mallara ulaşım da kolaylaşır. Doğru listeleme ve organizasyon yöntemi belirlenerek bu sıralamalar rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Kayıpların ve zararların minimuma indirilmesi amacıyla ağır yükler en alta hafif olan yükler ise ağır yüklerin üstüne konulmalıdır. Bu şekilde yerleşim yapmak araç içinde oluşabilecek hasarları minimuma indirirken konforlu yolculuk imkanı sunar.
Ana teması aynı güzergah farklı yükler olan parsiyel taşımacılıkta dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da etiketleme işleminin doğru yapılmasıdır. Özen gösterilmesi gereken etiketleme işlemi, yüklerin birbirine karışmaması ve aranan firma parsellerin rahatlıkla bulunabilmesi için oldukça önemlidir.
Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?
Parsiyel taşımacılık işleminde taşınacak yüklere göre hesap yapıldığı için maliyet alanında oldukça kar elde edilebilir. Taşınacak parsel yükün ağırlığı, hacmi, boyu üzerinden parsiyel yük maliyeti hesaplanır. Karayolu ile yapılan parsiyel taşımacılık işleminde metreküp, ladametre ve ağırlık hesap ölçütleri ile parsiyel yük hesaplamaları yapılır. Yükün eni, boyu, yüksekliği ve adeti çarpılarak parsiyel yükün metreküp hesaplaması yapılır.
Pek çok türde yük bir arada taşınacağı için yükler birbirlerine zarar vermeyecek şekilde alana yerleştirilmelidir. Bu yerleştirme işleminde hacim ile birlikte yüklerin ağırlıkları da dikkate alınır. Parsiyel taşımacılık işleminde yüklerin cinsine göre özel önlemler alınması gerekebilir.
Sistematik şekilde gerçekleştirilmesi gereken parsiyel yük taşımacılığı işlemi, ne kadar doğru organize olunursa o kadar başarılı bir faaliyet olur. Taşımacılık sektörünün öncü firması olan Integrated Service Solutions (ISS), parsiyel taşımacılıkta da yüklerin güvenli şekilde alıcılarına ulaşmasını sağlar. Ayrıntılı bilgi ve bütçe dostu fiyatlandırmalar için iletişime geçebilirsiniz.