Isıya duyarlı yiyecekler, taşınması ve depolanması esnasında sabit bir ısının muhafaza edildiği kontrollü ve izlenen bir ortam gerektirir. Soğuk zincir gıda lojistiği de bu yiyeceklerin taşınması esnasındaki ısı kontrollü ortamı sağlayan teknolojik donanımları ve denetimli ortamı sunarak tedarikin tüm aşamalarını yerine getirir. Gıda lojistiği bu yönüyle bilimsel bilgi ve teknoloji gerektiren bir süreç olarak adlandırılabilir. Bilimsel bilgi gerektirmesinin nedeni bozulabilirlik ile bağlantılı kimyasal ve biyolojik süreçlerdir. Teknoloji olmasının nedeni ise tedarik zinciri boyunca uygun ısı koşullarını sağlamak için üstün donanımlı fiziksel araçların kullanılmasıdır. Sıcağa duyarlı ürünleri hazırlamak, depolamak ve sevkiyatını sağlamak gibi bir dizi görevin yerine getirilmesi de taşımacılığın aşamalarıdır. Bununla birlikte soğuk zincir kargo sistemine bağlı olan tek sektör gıda sektörü değildir. Gıda sektörü ile birlikte ilaç endüstrisi de sevkiyatların büyük kısmında kontrollü taşımacılık yöntemlerini kullanır. Peki ana hatları ile soğuk zincir gıda lojistiği nedir; detayları ile gözden geçirelim.
Ana Unsurları İle Soğuk Zincir Lojistiği Nedir?
Soğuk zincir lojistiği tedarikten depolamaya, depolamadan nakliyeye kadar olan aşamalar boyunca özen ve özveri gerektirir. Sıcağa duyarlı ürünlerin söz konusu adımlar boyunca, ürün özelliğine göre belirli ısıda tutularak güvene alınması gerekir. Soğuk zincir uygulaması ana unsurlarından ilki soğutma sistemleridir. Soğutma sistemleri, gıda maddelerinin depolanması ve nakliyeye uygun koşulların sağlanması şeklinde düzenlenir. Ürünlerin depolanması için uygun koşulları sağlayan ürün işleme ve dağıtım süreçlerinin gerçekleştirildiği tesis de zincirin bir diğer unsurunu oluşturur. Bunlara ek olan diğer unsurlar da soğuk taşımacılık ve soğuk işlemedir. Soğuk taşıma, sabit ısı ve gerekli nem koşullarını sağlayan ve ürün bütünlüklerini koruyan konveyörlere sahip olmaktır. Soğuk dağıtım ve işleme ise kasalar, kutular ve paletlerle ürünlerin işlenmesi sırasında gerekli sağlık koşullarının sağlanması ve bu koşulların müşteriye ulaştırılıncaya kadar korunmasıdır. Doğru paketleme, uygun nakliye ekipmanı, özenle seçilen nakliye yolları, zaman kontrolü ile sağlanan bu karmaşık koreografi sürecinin her adımı veriye dayalı yetkin lojistik ekipleri ile güvenle oluşturulabilir. Soğuk zinciri yönetimi dört farklı aşamadan oluşur. Bu aşamaları, gıdaların üretim deposundan nakliye araçlarına yüklenmesi, ürünlerin araçlardan soğuk hava depolarına boşaltılması, soğuk hava depolarından nakliye aracına aktarılması, nakliye aracından tüketiciye iletilmesi oluşturur. Bu adımlar uzman kişilerce herhangi bir hataya karşı özenle kontrol edilir. Soğuk zincir taşımacılık esnasında maksimum hijyen ve ısı kontrolü sağlanarak tedarik zinciri gıda güvenlik yönetmeliklerine uygun olarak tedarikçi ile buluşturulur.
Maksimum Gıda Güvenliği Ve Soğuk Zincir Lojistiği
Deniz ürünleri, hayvansal gıdalar ve dondurulmuş ürünler gibi yiyeceklerin ısı duyarlılığı yüksektir. Bu yiyeceklerin işletmelere, tedarikçilere veya tüketicilere ulaştırılması esnasında gereken koşullar gıda güvenliğinin bir parçasıdır. Soğuk zincir yönetimi esnasında oluşabilecek ufak bir kırılma ve aksaklık gıda güvenliğini tehdit eden unsurları içerir. Bu sebeple de doğru teknolojileri kullanmak, oluşabilecek aksaklıklara hızlı ve dinamik çözümler sunmak son derece önemlidir.
Doğru kargo sistemi gıda güvenliği için maksimum koşulları sunarak müşteriye ulaştırma yolunda gerekli tüm nitelikleri sağlar. Soğuk zincir taşıma kuralları doğrultusunda gıdaların kalitesi, lezzeti kontrol altında tutulur. Farklı ürünler, tedarik zinciri boyunca farklı kontroller ve saklama koşulları gerektirir. Örneğin, güvenliğin sağlanması için muz 13 °C, soğuk gıdalar 2 °C, dondurulmuş ürünler -18 °C , derin dondurulmuş ürünler ise -29 °C ‘de taşınmalıdır.
Potansiyel hasarları önlemek ve ürünlerin optimum raf ömrünü sağlamak için tedarik zinciri boyunca bu sabit ısıların muhafaza edilmesi gerekir. Bu ısı zincirinde oluşan herhangi bir sapma geri alınmaz hatalara neden olabilir. Buna ek olarak doğru koşullar sağlanmazsa ürünler üzerinde hem kimyasal hem de fiziksel bozulma yaşanabilir ve ürünün raf ömrü azalabilir. Bu gibi nedenler de hem tüketici sağlığı açısından olumsuz durumlar oluşturabilir hem de ürün kaybına yol açabilir. Uzman kişiler, potansiyel riskleri büyük bir doğrulukla değerlendirir, ölçer ve tahmin edilebilir riskleri minimuma indirir. Bu yüzden soğuk zincir sevkiyatı yapan firmalar maksimum gıda güvenliği sağlayarak kullanıcılarının ihtiyacına optimum çözümler sunar.
Soğuk Zincir Lojistiği Nasıl Çalışır?
Soğuk zincir nakliye işlemini yapan lojistik şirketleri, uygun muhafaza koşulları ve sıcağa duyarlı ürünlerin taşınması yönetmeliğinde bilgi sahibidir. Bu teknolojinin anahtarı, tedarik zincirinin çeşitli unsurlarını entegre etmek ve kontrol etmektir. Bu kontrol hem bilgi hem de gıda güvenlik verileri gerektirir. Bu veriler de gıda çeşitlerine göre şekillenir ve sürekli değişiklik gösterir. Bu sebeple soğuk zincir lojistik şirketleri, akıllı teknolojilerden ve veri biliminden yararlanır.
Veri bilimi, gönderi ağlarını ve gıda koşullarının muhafaza talimatlarını anlamlı şekilde bir araya getirir. Bir araya getirilen veriler lojistik firmalarının ulaştırma planlayıcılarına, zamanlama, doğru ekipman seçimi ve ulaştırma yöntemleri konularında dinamik, akılcı kararlar alma yeteneği sağlar. Bunun sonucunda da planlayıcılar, soğuk zincir lojistiği üzerindeki risklerin azaltılmasında yeni teknolojiler kullanarak gıdaları maksimum güvenlik ve uygun koşullarla tedarikçilere ve tüketicilere ulaştırır.
ISS Global Forwarding, teknolojik ekipmanlarıyla maksimum gıda güvenliği sağlayarak tedarik zincirinin her aşamasında üst düzey taşımacılık faaliyetlerini sürdürüyor. Eğer siz de taşımacılıkta profesyonel kişilerle çalışmak isterseniz, benzersiz aktarım ağını uzman ekibi ile birleştiren ve dünyanın her yerine hizmet sağlayan ISS Global Forwarding ile iletişime geçebilirsiniz.