Destekleyici Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Eylül 2, 2021
ISS Global

Destekleyici lojistik faaliyetleri, bir yükün bir bölgeden bir diğerine ulaştırılmasından çok daha fazlasını kapsamaktadır. Sadece taşımacılık hizmeti olarak görülmemelidir. Özellikle son yıllarda, lojistik hizmetlerinin ticaret dünyasındaki faaliyet alanı ve rolü oldukça genişlemiş ve önem kazanmıştır. Mümkün olan en düşük maliyetle ve en hızlı sürelerde gerçekleştirilen lojistik faaliyetleri, işletmenizin ticari fonksiyonları için destekleyici bir rol oynamaktadır. Hizmet verdiğiniz sektördeki rekabet avantajını ve üstünlüğünü sağlamak için önemli bir faktör olmaktadır. Zamanla değişen tüketici beklentileri ve alışkanlıkları, e-ticaret gibi yeni ve hız temelli ticari kavramların hayatımıza dahil olması tüketici zihnindeki işletmenize yönelik değer kavramlarını da etkilemiştir. Tam zamanında ve doğru teslimat işletmenize karşı önemli bir değer noktası olmuştur. Bu değeri inşa etmenizde lojistik destek faaliyetleri rolünü ve önemini günümüz koşullarında daha da ön plana çıkarmaktadır.

İşletmenizin Değer İnşa Etmesini Destekleyici Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Yükünüzün bir bölgeden bir diğer bölgeye taşınmasını sorunsuz, güvenli ve daha ekonomik bir biçimde gerçekleştirilmesi için lojistik firmaları tarafından yerine getirilen faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, sorunları gidermesi ve hız kazandırmasıyla müşteri zihninde değer inşa etmenize yardımcı olur. Destekleyici lojistik faaliyetleri kısaca şöyle açıklayabiliriz.

Sipariş İşleme

Mümkün olan en düşük maliyetle, doğru zamanda ve müşteri beklentilerini tatmin edecek şekilde teslimatın gerçekleştirebilmesi için bilgi yönetimi oldukça önem arz etmektedir. Bilginin doğru yönetilmesi; siparişin alınması, planlanması, aktarılması sürecinin doğru yönetilmesinin temelini oluşturmaktadır. Günlük faaliyetlerin belirlenmesi, iletişim standartlarının iyileştirilmesi, birimler arası iletişimin eksiksiz ve sorunsuz devam ettirilmesi, işlem hacminin net olarak belirlenmesi müşterilere en üstün hizmet kalitesini sunmak için destekleyici lojistik faaliyetlerinde anahtar gösterge kabul edilir.

Talep Planlama ve Takibi

Destekleyici lojistik faaliyetleri için müşteri taleplerinin mümkün olan en yüksek düzeyde karşılanması büyük önem arz etmektedir. Taleplerin doğru yönetimiyle; gecikme süresinin, giderlerin ve maliyetlerin daha düşük seviyelere çekilmesi amaçlanmaktadır. Doğru yönetilen bilgi iletişimi ile taleplerin sorunsuz yönetilmesi mümkün kılınmaktadır.

Taşıma

Taşıma, akla gelen ilk anlamda bir yükün bir bölgeden bir diğerine taşınması olarak yorumlanabilir ama destekleyici lojistik faaliyetleri ile amaç yükün sadece bir bölgeden bir diğerine taşınması değildir. Doğru zamanda, doğru şekilde, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasıdır. Bu nedenle destekleyici lojistik faaliyetleri için taşımacılık yükün teslim alınmasından, müşteri deposuna taşınması için gereken resmi evrakların hazırlanmasına kadar çok daha karmaşık ve özenli bir tutum sergilenmesi gereken bir süreçtir.

Depolama ve Antrepo işlemleri

Destekleyici lojistik faaliyetlerinin en önemli işlemlerinden biridir. Depolarda bekletilen ve bulundurulan yük; üretim için gerekli tüm girdilerin üretim bölgelerine, tüketicinin kullanımına hazır olan ürünlerin pazar bölgelerine sorunsuz ve karışıklığa yol açmadan ve en hızlı şekilde teslim edilmesine olanak sağlar. Antrepo hizmetleri ise; gümrük bölgelerinde kurulan, yüklerin en uygun şartlarda korunduğu, kalite ve özelliklerinin analiz edildiği, kıymet tespitlerinin yapılarak gümrük Kanunu ve gümrük yönetmeliği gerekliliklerinin yerine getirildiği uluslararası taşımacılık için önemli ara duraklardan biridir.

Elleçleme

Bazı durumlarda geçici depolanan yükün görünüş ve işlevsel özelliklerinde hiçbir değişim gerçekleştirilmeden, daha güvenli muhafaza edilmesi için gümrük idaresinin izni ve denetlemesi altında; kapların tamiri ve sağlamlaştırılması, kapların yenilenmesi, yükün havalandırılması vb. gibi işlemler gerçekleştirilmesine elleçleme adı verilir.

Elleçleme, yerine getirilmesi gereken önemli destekleyici lojistik faaliyetlerinden biridir. İşlemin yerine getirilmesi ile yükün katma değerinde hiçbir artış yaşanmaz. Ancak yerine getirilmediği halde yükte değer kaybı, zarar yaşamak söz konusu olabilmektedir. Yük teslim alındığı haliyle taşınması için gerekli ve önemli bir faaliyettir.

Ambalajlama

Yükün, üretim bölgelerinden tüketiciyle buluşacağı pazar bölgelerine kadar geçen süreçte herhangi bir hasar almaması ve güvenli bir şekilde taşınabilmesi için gerekli bir destekleyici lojistik faaliyetidir. Son dönemde artan hassasiyetle birlikte ambalajlama işlemi çevreye duyarlı, ekonomik, yükün korunmasını ve taşınmasını kolaylaştıracak şekilde gerçekleştirilmelidir.

Paketleme

Tüketici zihninde değer inşa etmek adına doğrudan etki eden destekleyici lojistik faaliyetleridir. Yükün fiziki kalitesinin korunması kadar üretim ve tüketim koşullarının da korunmasını amaçlayan faaliyettir.

Sigortalama

Dış ticareti yapılacak yükün karşılıklı olarak anlaşılarak sigortalanması gerekmektedir. Sigortası bulunmayan yüklerin taşınması konusunda banka ve gümrük işlemlerinin gerçekleşmesi zorlayıcı ve uzun bir süreçtir. Sigorta taşınan yükün doğabilecek her türlü risklere karşı maddi değerlerinin güvence altına alınmasıyla büyük önem arz etmektedir. Daha güvenli taşıma ve önlenebilir maddi riskleri azaltmak için asla göz ardı edilmemesi gereken destekleyici lojistik faaliyetlerinin başında gelmektedir.

Gümrükleme

İhracatı ya da ithalatı yapılacak söz konusu yükün ulusal sınırlar arasında giriş çıkışlarında gerekli koşulların yerine getirilmesini ve evrakların hazırlanmasını sağlayan destekleyici lojistik faaliyetlerinden biridir. Gümrük evraklarında hata yapan işletmeler; vergi kaçakçısı, evrak sahteciliği gibi tüketici zihninde oldukça değer kaybettiren suçlamalarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle en küçük ayrıntısına kadar özenle hazırlanması önemle teşkil eden gümrük mevduatları, alanında uzman ekipler tarafından, en ufak hataya yer vermeden gerçekleştirilmelidir.

Stok Yönetimi

Destekleyici lojistik faaliyetleri arasında stratejisinin en proaktif olarak belirlenmesi gereken faaliyettir. İşletmelerin arz ve talep süreçlerini en verimli şekilde sürdürebilmesi için stok yönetiminin pazar ihtiyaçlarıyla eş zamanlı bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Nitekim stokların işletmeye olan maliyetini göz önünde bulundurduğumuzda lojistik desteğinin üretim sürecindeki önemi daha da görünür olmaktadır. Destekleyici lojistik faaliyetleri ile ham madde, malzeme ve parça gibi üretim için gerekli olan materyallerin daha verimli tedarik edilmesi mümkün olmaktadır.

Müşteri Hizmetleri

İşletme ile lojistik firma arasındaki iletişimin sağlıklı ve kesintisiz biçimde devam etmesini sağlayan destekleyici lojistik faaliyetidir. Hizmet kalitesini en üst seviyede tutmayı ve oluşabilecek her türlü beklenmedik durum için anında reaksiyon almayı amaçlar. Tüm lojistik faaliyetlerinin işletme ile daha şeffaf ve organize bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlar. Ayrıca işletmeden gelecek her türlü şikâyetin raporlanması ve incelenmesiyle sunduğu hizmeti her geçen gün daha da iyileştirmeyi hedefleyen destekleyici lojistik faaliyettir.

Destekleyici lojistik faaliyetleri, ticaret dünyasında yeni döneme girildiği bu zamanlarda işletmenizin değer üretmesinde en büyük yardımcınızdır. Integrated Servide Solutions (ISS) yük taşımacılığının dünya devi şirketlerinden biri olarak sevkiyat ve depolama işlemleri ihtiyacınızı gelişmiş network ağı ve profesyonel ekibiyle kaliteli hizmet anlayışıyla karşılar. Size özel sunulan destekleyici lojistik faaliyetleriyle ürünlerinizi dünyanın her yerine daha ekonomik bir şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!