Freight Forwarder Nedir?

Ocak 27, 2021
ISS Global

Freight Forwarder kavramını ülkemizde lojistik alanında faaliyet gösteren dernekler ve kuruluşlar ‘taşıma işleri organizatörü’ olarak tanımlanır. Sözleşmelerle taşıma işleri organizatörü, taşınan eşyanın sorumluluğunu üstlenir ve yükü taşınması gereken yere ulaştırmakla yükümlüdür. Taşınacak eşyanın sahibi ise söz konusu sözleşmede belirtilen ücreti ödemekle yükümlüdür. Freight Forwarder işletmeler, gümrük ve limanlardaki tüm prosedürleri takip edip tamamlanmasını sağlar. Bunun yanı sıra taşınacak malların gönderilmeden önceki depolama ihtiyacını karşılamakla yükümlüdürler. Global ticaret ağının gelişmesi ve ekonomideki küreselleşmenin açığa çıkardığı tedarik ihtiyacının en modern, kolay, cazip ve risksiz gerçekleştirilmesi için bu tarz işletmeler, günümüzde uzmanlıkları, deneyimleri ve verimlilikleriyle ihtiyaçları gidermeyi amaçlarlar.

 

Freight Forwarder Faaliyet Alanları

Freight Forwarder işletmeler; ürünlerin bir noktadan başka bir noktaya taşınmasını gerçekleştirir. Bunun için de karayolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı ve demiryolu gibi seçeneklerin bir ya da birkaçını senkron halde kullanır; yüklerin konsolide edilmesi, depolanması, sigortalanması, gümrüklenmesi, ambalajlanması gibi birçok lojistik adımı başarılı bir şekilde yerine getirir.

 

Freight Forwarder işletmelerin çeşitli fonksiyonları, çalıştıkları işletmeler için doğal bir garanti mekanizması görevi görür. Bu tarz işletmeler, lojistik alanında uzman olduklarından dolayı verdikleri hizmet sırasında daha önce öngörülememiş bir problem ile karşılaşma ihtimallerine karşın hizmet şartlarını her an değiştirmeye hazırdırlar. Yük taşıma ihtiyacı olan işletmeler yerine transfer faaliyetlerini yürütme ve tüm süreçleri kontrol etme sorumluluklarını üstlenirler.

Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu, dünyada yer alan tüm Freight Forwarderlar’ın zorunlu olarak üye olması gereken bir kuruluştur. Freight Forwarder, bir diğer açıdan “kara, deniz, demir, hava, nehir yolu, boru hattı veya kombine taşımacılık gibi tüm lojistik alanında; taşımacılık ağına sahip olan ve anahtar teslim hizmet sağlayan organizatör kuruluşlar” olarak tanımlanmaktadır. İşletmeler, genelde yük sahibi ve yük ile ilgili taşıyıcı arasında bir köprü görevi görmektedir.

İşletmelerin üretim proseslerinde kullandıkları hammaddelerin temininden fabrikaya taşınmasına, işlem görmesinden alıcılarına doğru zaman ve işlevde ulaşmasına kadar standartları koruması gerekir. Müşterilerine tüm bu lojistik süreçlerle ilgili farklı çözümler sunmayı başarmalıdırlar. Bu tarz işletmelerin ana amaçları; faaliyet gösterebilecekleri yeni pazarlar keşfetmek, müşteri potansiyelini genişletmek ve kazandıkları müşterilerin sürekli olması için güvenlerini kazanmaktır.

Tüm süreçlerin gerçekleşmesinde müşteri merkezli hareket etmek ve onlar için faydalı stratejiler geliştirmek, geleceğe yönelik adımlar planlamak bu işletmeler için başarıdaki gereken unsurlardır. Tıpkı her sektörde olduğu gibi artan rekabet ortamında lojistik sektöründeki hizmet kalitesinden beklentiler de giderek artmakta olup tüm bu faktörler önemli bir hal almaktadır. Mevzuatlara uygun süreçlerin yürütülmesiyle başarılı olacak bu tarz işletmeler; stok yönetimi, paketleme, sigorta gibi kavramlarda da kendini geliştirmiş olmalıdır.
Büyük ölçekli işletmelere kıyasla orta ve küçük işletmelerin lojistik faaliyetlerini bünyelerindeki imkanlarla gerçekleştirebilmesi daha güçtür. İşletmelerin global işler yapmaya başlaması ve ticaret yaptıkları ülke ya da ülkelerdeki prosedür ve altyapılar hakkında bilgi sahibi olma imkanlarının sınırlılığı Freight Forwarder işletmelere duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu tarz adımlar atmak isteyen işletmeler, bilmedikleri pazarlarda riskli ve bir o kadar uzun vadeli yatırımlar yapmaktansa, bu pazarlarda bir Freight Forwarder’ın birikiminden yararlanarak söz konusu riskleri en aza indirgemeyi amaçlamaktadır.

Ne Zaman ve Neden Freight Forwarder Tercih Edilir?

İşletmeler; kaliteyi artırmak, taşıma maliyetlerini düşürmek, yetenekleri optimize etmek, müşteri memnuniyetini artırmak, yük bakımından oldukça yüksek olan ürünlerin nakliyesi sırasında yaşanabilecek olası problemleri en aza indirmek, geri dönüşüm maliyetlerinden kurtulmak, piyasaya karşı çeviklik kazanmak, talepteki dalgalanmalara cevap verebilmek, stok hızını artırmak ve taşımacılık sektöründe stratejik çözümler sağlamak için bu tarz işletmeler ile işbirliği yapar.

Söz konusu taşımacılık olduğunda Freight Forwarder işletmenin genel iş akışı oldukça önemli rol oynar. Pek çok elementin taşınması söz konusu olduğu için diğer faaliyetlerin koordineli bir çalışma sürdürülmesi gerekmektedir. Freight Forwarder işletmeler, bu aşamalı faaliyetleri iyi planlamalı ve koordine etmelidir. Bu doğrultuda taşıma sırasında aksaklıklar oluşacak ve bu aksaklıklar birbirini olumsuz sırasıyla etkileyeceği için organizasyon anlamında kendilerini geliştirmeleri önem taşır.

Genel bir iş akışı söz konusu olduğunda Freight Forwarder işletmeler, ilk adım olarak müşterilerinden bekledikleri ücreti ve çalışmayı gerçekleştirebilmek için gereken bilgileri talep eder. Ardından işletme yerine aracı olarak geçecek tüm kuruluşlardan kalem kalem alınacak hizmetler için fiyat ve pazar araştırması yapar. Bu araştırma sonucu alınan tüm fiyatlar kendi kriterlerine göre değerlendirilir ve kararlaştırılma yoluna gidilir. Müşteriye sunulan en optimum teklif, kabul edilmesinin ardından raporlanır ve detaylı operasyon dosyasını oluşturur. Çalışmaya başlandığında yükleme organize edilir, bilgileri iletilir, müşteriden gümrükle ilgili belgelerin alınmasıyla gümrükçü ve müşteri ile koordineli bir çalışma yürütülür. Gümrük ile ilgili belgelerin teslim edildiğine dair teyit alındıktan ve yüklemeler tamamlandıktan sonra teslimata kadar olan süreçlerin takibi sağlanır. Bütün işlemler tamamlanınca taşıma dosyasının kar-zarar raporunun hazırlanması, müşteriye aktarılması ve arşivlenmesi ise bu tür işletmelerin yerine getirmesi gereken son görevler arasındadır.

Dünyada Freight Forwarder hizmeti veren sayılı firmalar arasında söz sahibi olan Integrated Service Solutions (ISS), sizin işletmeniz için de “Freight Forwarder” hizmeti vermeye hazır! Ayrıntılı bilgi için hemen iletişime geçebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: İntermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!