Intermodal Taşımacılık Avantajları

Nisan 21, 2021
ISS Global

Lojistik sektörünün gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan çözümler; alıcılara, nakliyecilere ve yükleyicilere avantajlar sağlar. Çevreyi korumaya yönelik çalışmaların faydalarından yararlanan taşımacılık sektörü, intermodal taşımacılık sayesinde ekolojik dengeyi korumayı hedefler. Günümüzde hızlanan doğal kaynak tüketiminin getirdiği zararlı etkileri en aza indirmenin bir yolu olan intermodal taşımacılık, hedef olarak karayolunun daha az kullanılmasını hedef alır. Bu sayede daha az karbon, daha az dizel yakıt, daha az azotmonooksit ve daha az partikül salınır.

İntermodal Taşımacılık Nedir?

Taşıma kabının değiştirilmeden, en az iki farklı taşıma yolunun kullanıldığı taşıma sistemine intermodal taşımacılık ( Modlar Arası ) denir. İki veya daha fazla taşıma yolunun kullanıldığı intermodal taşımacılıkta, yükler herhangi bir elleçleme işlemine maruz kalmaz. Taşıma modeli değiştirilirken elleçleme yapılmaması; verimli, zaman tasarruflu, çevre dostu ve düşük maliyetli bir taşımacılık sisteminin ortaya çıkmasını sağlar. Taşıma kabının veya aracının değişmemesi, sadece mod değişikliği yapılması karayolunun minimum kullanma imkanını sunar.

Bir örnek vermek gerekirse; araç yedek parçalarının yüklemesi İzmit’ten treylerlere yüklenir. Ardında İstanbul’daki limana karayolu ile çekiciler vasıtasıyla getirilir. İstanbul’da limana gelen treylerler, Ro-Ro gemisine aktarılır ve bir sonraki durağına kadar denizyolu ile yolculuk yapar. Triesta limanına ulaşan yükler, trene aktarılır ve Luxemburg’a gönderilmek üzere yola çıkar. Demiryolu aracılığıyla Luxemburg’a ulaşan treylerler, yolculuk bitiminde karayolu ile gidecekleri yere aktarılır.

Ro – Ro Gemisi Nedir: Roll on ve Roll of kelime öbeklerinin kısaltılmışı olan Ro – Ro, lojistikte kullanılan araçların gemiler vasıtasıyla taşınması işlemidir. Bu araçları taşıyan gemilere Ro-Ro gemileri denir. Bu taşımacılık işleminin ortaya çıkmasında feribotlar etkili olmuştur.

İntermodal Taşımacılığın Faydaları Nelerdir?

  • Çevreye çok daha az azotoksit, partikül ve karbondioksit salınımı,
  • Karayolunda daha az yakıt kullanımı,
  • Karayolunun az kullanılması sonucunda daha az kaza ve hasar oranı,
  • Hava koşullarının olumsuz etkilerinin taşımacılık işlemini etkilememesi,
  • Sınırlarda yaşanan prosedürlerinin ortadan kalkması,
  • Hafta sonu işleme ara verme zorunluluğunun ortadan kalkması,
  • Sabit Ro-Ro ve tren saatleri,
  • Güvenilir transit saatleri,
  • Seyahat sürelerinin kısalması ve uzun seyahat sürelerinin yoruculuğunun ortadan kalkması,
  • Kişilerin kendi ülkelerinde çalışma imkanı olması ve bu sayede kültür problemlerinin önüne geçilmesi,
  • Daha az iş gücü olması,
  • Daha az araç yatırımının bir getirisi olarak daha az yakıt sarfiyatı,
  • Düşük maliyet ve yüksek hız,
  • Birbiriyle uyumlu modların kullanılması sonucu daha az risk barındırması,
  • Etkili planlama ve zaman yöntemi,
  • Yüklerin herhangi bir lojistik sorunla karşılaşma imkanının azalması,
  • Yükleme, taşıma ve boşaltma aşamalarında kontrollerin daha sık yapılması ve takip sisteminin kolaylaşması,

gibi faktörler intermodal taşımacılığın faydaları arasında sayılabilir.

İntermodal Taşımacılık Ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Multimodal taşımacılıkta, yükler farklı kaplara aktarılır ve çeşitli taşıma yolları ile ulaşım yerine gönderilir. İntermodal taşımacılıkta ise; yüklerin konulduğu kaplar, ulaşmaları hedeflenen yere ulaşmadan asla açılmaz. Taşıma birimi aynı ve tek yükleme içinde yükler ellenmeden, birden fazla taşıma yolu ile birlikte ulaşım gerçekleşir.

Bir diğer fark ise; yapılan sözleşmelerde ortaya çıkar. İntermodal taşımacılıkta her taşıma modu için ayrı ayrı sözleşmeler yapılırken; multimodal taşımacılıkta tüm süreç için bir tek sözleşme yapılır. Aynı zamanda süreci tek bir taşıyıcı yönetir.

İntermodal Taşımacılık Neler Sunar?

Demiryolu, havayolu, karayolu ve denizyolu başta olmak üzere lojistik servisler baz alınarak yapılacak en avantajlı kombinasyonu intermodal taşımacılık sunar. Güvenlik, hız, maliyet ve zaman optimizasyonu sağlayan bu sistem; taşımacılık sektöründe rağbet görür. Pek çok avantajı nedeniyle sıkça tercih edilen denizyolu taşımacılığı, intermodal taşımacılık sisteminin de merkezinde yer alır. Bunun nedeni özellikle Ro-Ro gemilerinin sunduğu avantajlardan süregelir. Ro-Ro gemiler sayesinde karayolu ile birleştirilen taşımacılık işlemi, hem maliyetlerde sunduğu avantajlı imkanlar hem de ülke prosedürlerinde sağladığı kolaylıklar sebebiyle tercih edilir.

Demiryolu taşımacılığı ise intermodal taşımacılık içerisinde yer alan bir diğer önemli bileşendir. Karayolu ile birleştirilen demiryolu lojistiği kısa mesafelerde esnek bir sistem, uzun mesafeli yolculuklarda ise maliyet açısından faydalar sunar.

Değeri yüksek olan yüklerin taşımasında ise havayolu taşımacılığı devreye girer. Diğer lojistik yollara nazaran biraz daha yüksek maliyetli olması sebebiyle değerli yüklerin veya hızla ulaştırılması gereken yüklerin ulaştırılması gereken işlemlerde havayolu taşımacılığı tercih edilir.

Ülkeler arasında yapılan anlaşmalar, lojistik sektöründe altyapıya yapılan yatırımlar, ülkelerin yasal prosedürlerini bu doğrultuda düzenlemeleri, gerekli hukuki standartların sağlanması, ulaşım ağlarının entegrasyonlarının gerçekleştirilmesi gibi faktörler intermodal taşımacılık sisteminin kusursuz biçimde ilerlemesi için önem arz eder.

İntermodal taşımacılık içerisinde de dikkat edilmesi gereken detaylar bulunur. Bu detaylar arasında risk barındıran en önemli detay; yüklerin bir lojistik servisten diğer lojistik servise aktarılması esnasında yaşanan süreçlerin yönetiminin doğru yapılması ve ihtiyaç duyulan ekipmanların sağlanması olarak karşınıza çıkar. Lojistik servisler arasındaki transfer işlemi en az bir kere gerçekleşmelidir. Bu transfer sonucunda bir başka lojistik servis başlar ve dengeli yapılan koordinasyon işlemi sonucunda intermodal taşımacılık kusursuz biçimde işlemeye devam eder.

Bu detaylar göz önüne alındığında güvenilir ve alanında uzman bir lojistik firma ile anlaşmanız işleminizin verimli gerçekleşmesi açısından önemlidir. Dünya devi Integrated Service Solutions (ISS) , intermodal taşımacılıkta ihtiyacınız olan tüm planlamayı ve ekipmanları size sunarken taşımacılık işleminin profesyonel bir titizlikle gerçekleşmesini sağlar.

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!