Multimodal Taşımacılık Nedir?

Nisan 21, 2021
ISS Global

Kapsamı her geçen gün genişleyen taşımacılık sektöründe faaliyetlerin çeşitlenmesi; alıcıların, göndericilerin ve aracıların maksimum verimi alması açısından oldukça önemlidir. Lojistik sektöründe taşıma türlerinin birleşmesiyle ortaya çıkan faaliyetler 3 grup altında toplanır. Bu gruplar şu şekildedir:

  1. Multimodal Taşımacılık
  2. İntermodal Taşımacılık
  3. Kombine Taşımacılık

Kombine taşımacılık, intermodal taşımacılık içinde yer alan bir tür olmasının yanı sıra birkaç fark içerir. Kombine taşımacılığında rotasyon; karayolu taşımacılığının sonda veya başta çok az miktarda olaya dahil olması ve onun haricinde denizyolu, demiryolu ve havayolu ile taşımacılığın gerçekleşmesi şeklinde işler.

Multimodal Taşımacılık Nedir?

En az iki adet lojistik servisin kullanıldığı; sözleşmenin ve evrağın tek sorumlu tarafından ulaştırıldığı taşımacılık işlemine “multimodal taşımacılık” denir. Ulaşım için tek bir sözleşme imzalanır ve buna bağlı kalınarak işlem tamamlanır.

Güzergah boyunca farklı rotalardan geçen kargo, rotasını değiştirmeden konteynerlar arası aktarılır. Multimodal taşımacılık genellikle dökme yük taşırken kullanılır. Entegre bir sistem olan multimodal taşımacılıkta yükler, taşındıkları kaptan bir diğerine aktarılır. Yüklerin çıkış yaptığı noktadan vardığı noktaya kadar olan tüm yollar için sözleşme tektir.

Multimodal taşımacılıkta tüm taşıma yolları kullanılabilir. Yüklerin güvenle taşınması için hangi yolların tercih edilmesi gerektiğine karar verilir ve planlama bu doğrultuda gerçekleştirilir. Örneğin; bir yük karayolu ile başladığı yolculuğuna konteyner değişikliği yaparak havayolu ile devam edebilir.

Multimodal Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Genel anlamda multimodal taşımacılığa bakmak gerekirse; yüklerin aynı taşıma birimi içerisinde bir müdahaleye maruz kalmadan birden fazla taşıma yolu ile taşınılması işlemidir. Tek parça haline getirilen yük, en az iki mod ile taşınır. Çevresel koşullar, zaman ve optimize edilerek oluşan bu mod pek çok yönden fayda sağlar. Bu faydaları şu şekilde saymak mümkündür:

  • Sabit fiyatlar sayesinde bütçe dostudur.
  • Yükleme, boşaltma, taşıma sistemlerinin düzenli olması sebebiyle kolaylıkla takip ve kontrol edilebilir.
  • Ekolojik bir yöntem olan multimodal taşımacılıkta, karayolu taşımacılığına nazaran %75’e kadar daha az karbondioksit salınır.
  • Hava koşullarından ve yol şartlarından etkilenmeden gerçekleştirilir. Böylece sabit ulaşım süreleri sunarak kusursuz planlama imkanı verir.

Multimodal Taşımacılığın Farklılıkları Nelerdir?

Çok yönlü taşımacılık olarak da bilinen bu taşımacılığı diğer taşımacılık işlemlerden ayıran farklar bulunur. Bu avantajlı farklılıkları şu şekilde açıklamak mümkündür:

 

  • Var olan taşıma türlerinin kombinasyonunu içeren multimodal taşımacılıkta yükler, taşıma modlarına uyum sağlamak adına gerekli birimlere dönüştürülebilir.
  • Güzergah üzerindeki tüm taşıma yolları için tek bir sözleşme hazırlanır.
  • Taşımacılık işleminin tamamından bir firma sorumludur. Bu nedenden ötürü güvenilir bir firma seçerek planlamanızı en ince ayrıntısına kadar uzman bir ekiple yapmalısınız. Taşıyıcı firmanız kullanılacak yolları ve taşıma modlarını düzenleyerek size en uygun planı sunar.
  • Multimodal çözümler sunan bu sistemle, gemi+uçak, tır+gemi, uçak+gemi+tır gibi farklı araçlar kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Multimodal taşımacılıkta yolculuk ayrı ayrı sistemler olarak değil entegre bir sistem olarak ele alınır.
  • Denizyolunda kullanılan konteynerlara nazaran daha fazla kapasite sunar.
  • Karayolu taşımacılığında karşılaşılan ve sıklıkla zaman kaybına neden olan “Geçiş Belgesi” sorunlarının yaşanmasının önüne geçer.
  • Haftalık çıkış sayısı oldukça fazladır.
  • Karayolu ve denizyolu taşımacılığına oranla çok daha ekonomik bir grafik çizer.
  • Trafik, sınır kapısı yoğunluğu gibi çevresel faktörlerden minimum düzeyde etkilenir.
  • Ulusal ve uluslararası alanda sıkça kullanılır. Çevreci ve güvenlidir.

 

Multimodal Taşımacılığın Doğuşundaki Faktörler

Lojistik sektöründe konteynerların yaygınlaşmaya başlaması, bu taşımacılığın doğuşuna aracı olmuştur. Farklı yükler için çeşitlenen konteynerların, taşımacılığı belirli bir standarta ulaştırmış olması uluslararası alandaki yeniliklerin oluşmasını sağlamıştır. Buna göre; bir konteyner açılmaya gerek olmaksızın tırlarla, uçaklarla, trenlerle ve gemilerle rahatlıkla taşınabildiğinin keşfedilmesiyle multimodal taşımacılığın ilk filizleri atılmıştır.  

 

Multimodal taşımacılığın gelişmesindeki en önemli faktörlerin birisi de elleçleme yöntemlerinin gelişmesi olmuştur. Yüklerin standart bir hal alması, multimodal taşımacılığı kolaylaştırarak rağbeti artırmıştır. Limanlarda bekleme süresi azalmış, elleçlenen yük sayısı artmış ve böylelikle gemilerin taşıma verimi de artmıştır. 

Multimodal Taşımacılık Nasıl Gerçekleşir?

Taşımacılık içerisinde bakıldığı zaman multimodal taşımacılık şu şekilde ilerler:

  • Konteynera yüklenen mallar, satıcıdan alınır ve konteyner değiştirilmeden gemiye yüklenir.
  • Ardından aynı konteyner, vagon ile tren hattı üzerinde devam eder.

Multimodal taşımacılıkta dikkat edilecek en önemli husus; karayolunun minimum kullanılmasının. Olabilecek en az mesafede seçilen karayolu olmalı ve taşımanın azami süreci deniz yolu ve raylı sistemler üzerinden gerçekleşmelidir. Zincirleme taşıma olarak bilinen raylı ve deniz yolu sistemleri, taşımanın büyük bölümünün gerçekleştiği alanlar olmalıdır.

Taşımacılığın temle taşı olan konteynerlar, multimodal taşımacılıkta da etkin rol oynar. Konteynerler aynı zamanda modern çoklu taşımanın doğmasına da neden olmuştur. Standart bir kap görevinde olan konteynerlar, yükler için hem ambalaj hem de ulaştırma aracıdır. Bu nedenden ötürü çok önemli olan konteynerler, adeta taşımacılığın damarları niteliğindedir. Çoklu taşımanın ana malzemesi olan konteynerlar, taşıyan tarafın yatırım malzemesi olarak karşınıza çıkar. En az iki adet taşıma sisteminin ve tek yük senedinin olduğu taşıma sistemi olan multimodal taşımada da konteynerların yeri büyüktür.

Integrated Service Solutions (ISS) multimodal taşımacılık için size gereken tüm detayları sunar. Planlamanın doğru yapılması için sizi yönlendiren ve sorunsuz taşımacılık deneyimlerinin yaşanması adına aracı olan Integrated Service Solutions (ISS), ihtiyacınız olan her an sizlere destek olur. Siz de sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ro – Ro Taşımacılığı Nedir

 

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!