Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Eylül 9, 2021
ISS Global

Tedarik zinciri lojistik sektörünün en önemli halkalarından biridir. Tedarik zinciri yönetimi nedir, sorusunu yanıtlayacak olursak tedarik zincirinin minimum maliyetle işlemesi için gerekli bilgi, malzeme ve para akışının yönetimidir. Bu yönetimle birlikte alıcıya istediği ürün doğru yer ve zamanda ulaştırılmaktadır. Bu lojistik hizmetlerinde sadece üretici ve tüketici değil; tedarikçi, dağıtıcı ve perakendecilerden oluşan büyük bir tedarik zincirinin yönetimi söz konusudur. Tedarik zinciri yönetimi ürün ya da hizmetin üretici kişiden tüketiciye olan yolculuğundaki tüm süreçlerin verimli bir şekilde yürütülmesi ve optimize edilmesini kapsar. Bu lojistik zinciri günümüz ekonomi dünyasının en temel ve önemli sistemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi Amaçları

Teknolojinin gelişmesi, firma ve işletmelerin hem ulusal hem de uluslararası ağda daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlamıştır. Bu nedenle müşteri ihtiyaçlarına doğru zamanda karşılık vermek, müşteri memnuniyetini kazanmak ve üretim faaliyetlerini karlı bir şekilde gerçekleştirmek işletmelerin en temel amaçlarından birisidir. Bu nedenle lojistik ve tedarik zinciri yönetimi işletmelerin bu temel amaçlarına yardımcı olan bir hizmet niteliğindedir.

Genel olarak tedarik zinciri yönetimi ile işletmelerin hedeflediği amaçları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tedarikçi firmaların sürekliliğini sağlamak ve güvenilir firmalara ulaşmak
  • Stok kayıplarını ve maliyetlerini minimum düzeyde tutmak
  • İşletmenin itibarını ve rekabet gücünü artırmak
  • Mal ve hizmetleri (hammadde, parça, servis ve yardımcı madde gibi) standart hale getirmek
  • Ürün kalitesini hiç düşürmemek
  • Yönetim giderlerini azaltmak
  • Tedarik zinciri yönetimi ile üretim aşamaları rutin bir şekilde gerçekleştirerek kesintisiz servis, malzeme ve bilgi akışı sağlamak
  • Alınan mal ve hizmetlere düşük maliyetle ulaşmak

Tedarik Zinciri Bileşenleri Nelerdir?

Tedarik zinciri oldukça geniş bir hizmet ve ürün zincirinden oluştuğundan pek çok farklı bileşenden oluşmaktadır. Genel çerçeveden yaklaşıldığında tedarik zinciri bileşenleri üçe ayrılmaktadır:

  1. Aktörler: Burada bu zincir içerisinde yer alan kişi ya da gruplar yer alır. Hizmet sağlayıcıları, imalatçılar, müşteriler, tedarikçiler, perakendeciler, depolar ve toptancılar tedarik zinciri yönetimi içerisinde yer alan aktif bileşenlerdir.
  2. Kaynaklar: Kaynaklar içerisinde malzeme, bilgi, insan kaynakları ve finansal kaynaklar yer almaktadır.
  3. Faaliyetler: Ticari işlemler, ürünlerin dönüşüm işlemleri gibi işlemler yer alır. Kısacası faaliyetler kaynakların birbirine bağlandığı işlemlerdir. Hizmet, planlama, kaynak sağlama gibi işlemlerdir.

Tedarik Zinciri Yönetimi Evreleri Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetimi, üreticinin ihtiyacı olan hammaddenin üretiminden, tüketiciye ürün olarak ulaştırılmasına kadar geniş bir süreci kapsar. Bu nedenle bu yönetimin kusursuz bir şekilde işlemesi için birbirini takip eden aşamalarda gerçekleşmesi gerekir. Adım adım şu şekilde özetlenebilir:

  1. Sipariş ve Talep Yönetimi: Bu aşamada müşterilerin ihtiyacı olan siparişlerin sorunsuz ve dakik bir şekilde giderilmesi için işletme faaliyetleri organize edilir.
  2. Satın Alma: Bu aşamada tedarik zinciri yönetimi üretim aşaması için gerekli olan malzeme ve hammaddeler kaliteli ve hızlı bir şekilde temin edilir.
  3. Plan Yapma: Üretim sürecinin maliyet ve satış fiyatları kapsamında doğru bir satış politikası izlemesi için plan sürecine girilir.
  4. Üretim Süreci: Bu aşama alınan hammadde ve hizmetlerin doğru bir şekilde kullanılarak ürüne dönüştürüldüğü bir aşamadır.
  5. Envanter (Stok) Yönetimi Aşaması: Ürünler belirlenen stok/envanter kayıtları doğrultusunda doğru sayıda ve verimli bir şekilde üretilir.
  6. Depo Yönetimi: Bu aşamada üretilen ürünler, tedarik zinciri yönetimi ile stok kayıtlarına göre depolanır ve sevkiyat için hazır hale getirilir.
  7. Taşıma Süreci: Sevkiyat sürecinde üretimi tamamlanan ve taşımaya hazır hale getirilen ürünler müşterilere ulaştırılır.

Bu kapsamda basit tedarik zincirinde, bir işletme kendi ürünlerini üretmek için güvenilir bir hammadde firmasına ihtiyaç duyar. Bu firmayla iletişime geçilmesi ve sürekliliğin sağlanmasından, ürünlerin doğru sayıda üretilip doğru şekilde depolanmasına ve bu ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasına kadar olan tüm süreçler tedarik zinciri yönetimi aşamalarının izlenmesi ile gerçekleştirilir.

Tedarik Zinciri Türleri Nedir?

Tedarik zinciri pek çok farklı ürünün veya hizmetin tüketiciye ulaştırıldığı bir zincirdir. Bu nedenle ihtiyaçlara göre pek çok farklı tedarik zinciri oluşturulabilmektedir. Yeşil tedarik zinciri bunlardan biridir. Bu noktada yeşil tedarik zinciri nedir, diye sorabilirsiniz. Yeşil tedarik zinciri, çevreye duyarlı hizmet ya da ürün üretme stratejilerinin yer aldığı bir tedarik zinciri yönetimi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşme ve çevre bilincinin hızla geliştiği günümüzde yeşil tedarik zincirleri, hem ulusal hem de uluslararası tedarik zincirinde önemli bir konum kazanmıştır.

Yine soğuk tedarik zinciri de günümüzde en çok başvurulan tedarik zinciri yönetimi türlerinden birisidir. Bu yöntemde tedarik zincirinde ısı kontrolü sağlanarak yiyecek ve içeceklerin bozulmadan tüketiciye aktarılması sağlanır. Kısacası, özel olarak ihtiyaç duyulan tedarik yöntemine göre pek çok farklı tedarik zinciri yönetimi sağlanabilir.

Tedarik Zinciri Yönetimi Faydaları

Tedarik zinciri yönetimi üreticiden dağıtıcı firmaya ve tüketiciye kadar bu zincirin parçası olan her işletme veya kişiye pek çok avantaj sağlar. Bu sürecin zincirin basamaklarında yer alan kişilere olan faydalarından bahsetmemiz gerekirse:

  • İşletmeler bakımından maliyetler azalır; kaynaklar daha etkin ve doğru kullanıldığından verimlilik artar. Aynı zamanda envanterin azaltılmasını sağlar.
  • Sorunsuz ve zamanında gerçekleştirilen teslimatlar, ürünlere ulaşan müşterilerin memnuniyetini kazanır.
  • Tedarik zinciri yönetimi ile talep tahminleri ve üretimleri daha doğru bir şekilde gerçekleştirilir.
  • Pazardaki değişiklik ve ihtiyaçlara daha kısa sürede cevap verilmesine yardımcı olur.
  • İşletmelerin sipariş karşılama oranının arttırılmasını sağlar.
  • Tedarik süreci hızlandırılarak; ürünlerin daha kısa sürede müşteriye ulaşmasına yardımcı olur.

Tedarik zinciri yönetimi işlemlerinin titiz, güvenilir ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için Integrated Service Solutions (ISS)’i tercih edebilirsiniz. Profesyonel ekip çalışması, son teknolojiye uygun lojistik hizmet anlayışı, bütçe dostu taşıma imkanı ile size avantaj sağlar. Gelişmiş network ağı ile pek çok farklı işletme ve firmaya ulaşmanızı sağlayarak üstün bir hizmet sunar. Hem ulusal hem de küresel tedarik hizmetlerinizde ürünlerinizin güvenli bir şekilde taşınması için Integrated Service Solutions (ISS) ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Özel Kargo Nedir, Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Detaylı bilgi almak için
Formu Doldurun

"

Kvkk

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Taşıma sözleşmesi, mal veya yolcu taşıyıcısı ile gönderici, alıcı veya yolcu arasında yapılan bir sözleşmedir. Taşıma sözleşmesi, tipik olarak sözleşmeye taraf olanların hak, görev ve yükümlülüklerini tanımlar. Taşıma fiilleri gibi konuları ele alır ve mücbir sebepler...

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Uluslararası Taşıma Sözleşmeleri Nelerdir?

Küreselleşen ve modernleşen dünya, uluslararası taşımacılığın önemini bir hayli attırmıştır. Uluslararası taşımacılığın öneminin artmasının bir diğer sebebi de üretim ve ihtiyaçların her geçen gün yenilenmesidir. Ayrıca bu durum dış kaynak kullanımının artmasını da...

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

Proje Ve İnşaat Lojistiğinin Temel Kuralları Nelerdir?

  Proje ve inşaat lojistiğinin ana çerçevesi, taşıma işinin özelliği olarak başlangıç ve bitiş periyodunun belli olması ve işlem sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi ya da yurt dışında olmak üzere bir projede ihtiyaç duyulan tüm araç ve...

Teklif Al!